miercuri, 9 decembrie 2009

DE CE L- A VRUT BASESCU IN AL DOILEA TUR PE MIRCEA GEOANA?

ZECE MOTIVE PENTRU CARE MIRCEA GEOANĂ A PIERDUT ZECE PROCENTE
De RUXANDRA LUNGU
"Indiferent de rezultatul contestaţiei la Curtea Constituţională, motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie de alba-neagra ar trebui cunoscute de toţi românii şi, în special, de candidatul Mircea Geoană. Pentru că mai are timp să-şi concedieze consilierii şi staff-ul de campanie. Şi să le ceară chiar şi daune. Nimeni nu poate spera că viitorul preşedinte al României poate fi perfect, dar, cînd are în spate consiliere specializată şi costisitoare, o ditamai alianţă de partide şi, în plus, cîteva trusturi de presă favorabile, orice greşeală este de neiertat, mai ales dacă se cuantifică în procente pierdute în faţa celuilalt candidat. Identificăm cel puţin 10 motive pentru care candidatul Mircea Geoană a "pierdut".
Pentru că, luînd în calcul dimensiunea fraudei şi a metodelor diversificate de viciere a votului românilor, un avans de cel puţin 10 procente în faţa lui Traian Băsescu ar fi schimbat fundamental situaţia actuală. În urmă cu 2 săptămîni, îl avertizasem pe candidatul Mircea Geoană să nu se culce pe urechea aritmeticii de clasă primară, adunînd procentele PSD cu cele ale PNL şi UDMR, căci pe Dîmboviţa 1 şi cu 1 nu fac neapărat 2. Ignorînd electoratul PRM şi bizuindu-se, probabil, doar pe gîndirea şi experienţa "consilierilor", campania prezidenţiabilului PSD din turul II a fost marcată de fracturi, discontinuităţi şi bîlbîieli, asta ca să nu le spunem pe nume: prostii!
1) DETERMINAREA. Mircea Geoană nu a lăsat impresia unui candidat suficient de determinat, de puternic şi înzestrat cu tupeul necesar ca să ajungă preşedintele tuturor cetăţenilor României. Pentru asta contracandidatul său, Traian Băsescu, a fost dispus să facă orice. Să-şi îmbrace nevasta în haine ţigăneşti, să tundă oaia şi să facă alianţă cu minuscula parte a PNŢCD-ului, lovită de amnezie, uitînd că PD provine din FSN-ul "comunist" . Cîteva voturi de la "verzi", cîteva de la romi şi uite că se adună. Mircea Geoană s-a adresat numai unui anumit tip de electorat, eclectic şi elitist. Mesajul pentru mediul rural, care a susţinut mereu PSD, a fost inexistent sau prost îmbrăcat în cuvinte.
2) COMUNICAREA. Mircea Geoană s-a rezumat să se bazeze pe susţinerea celor două televiziuni de ştiri, cu rating destul de modest, ignorînd şi alte mijloace de transmitere a mesajului său către votanţi. Apariţii mai numeroase la OTV, ETNO TV sau FAVORIT şi adoptarea unui limbaj pe înţelesul tuturor românilor i-ar fi adus procente în plus. Deşi, nu ni l-am imagina pe Geoană protagonist al unei manele cîntate de Guţă şi difuzate non-stop pe Taraf TV. Pentru Băsescu, însă, mişcarea a funcţionat perfect.
3) ALIANŢELE. Deşi înţelegerea cu PNL a fost fermă şi transparentă, PSD a şovăit între UDMR şi PRM, transmiţînd mesaje confuze către cele două electorate. Ştiind procentul real al PRM, a alergat, totuşi, după 2 iepuri şi... urmarea s-a văzut.
4) TIMIŞOARA. Nu ştim cui i-a trecut prin cap o astfel de idee. Dezastruoasă. Similară cu mitingul care l-a doborît pe Ceauşescu. Pretext pentru mulţi nebuni să dezlănţuie isteria anticomunistă, prostindu-i, în mare parte, pe românii din Moldova, care au votat în necunoştinţă de cauză. Împotriva unui partid care a reînviat (sic!) "baronii" şi ale cărui practici nu mai au legătură cu comunismul. Nici cu bunele, nici cu relele sistemului respectiv.
5) MOGULII. Identificaţi de contracandidatul său ca "duşmani ai poporului", în modul cel mai stalinist cu putinţă, consilierii lui Mircea Geoană trebuiau să facă tot posibilul să-i ţină "la cutie", feriţi de ochii publicului. Figurile bărboase, dezgustătoare şi trecutul financiar discutabil al mogulilor au adus un minus de imagine lui Geoană. Dacă Dan Voiculescu este implicat direct în politică şi putem înţelege necesitatea ieşirii sale, din cînd în cînd, cu declaraţii publice, n-am înţeles cine a încurajat sau regizat apariţiile pline de penibil ale lui Vântu şi Patriciu în mass-media. Care au produs mai mult rău decît bine.
6) TEMELE DE CAMPANIE. Inexistente şi ele. Alianţa cu dreapta i-a tăiat candidatului Geoană posibilitatea de a aborda temele economice specifice stîngii. Pe care cei 80% dintre români, care consideră că ţara se îndreaptă către o direcţie greşită ar fi vrut să le audă în aceste două săptămîni. Palide referiri la impozitul progresiv, la TVA-ul diferenţiat, la soluţii economice concrete, de stînga, care i-ar fi deranjat pe adepţii cotei unice. Deşi s-ar fi adresat electoratului de dreapta, la fel de palide au fost şi referirile la situaţia disperată a IMM-urilor. Paleative de genul reducerii CAS-ului sau a TVA-ului cu 1-2 procente (ne faceţi să rîdem) sînt precum vaccinul antigripal aplicat bolnavului cu metastaze multiple. La fel de palide au fost şi referirile la tăierea salariilor şi pensiilor nesimţite, temă valorificată din plin de Traian Băsescu. Tăcere totală asupra aparatului bugetar supradimensionat, clientelar, privilegiat, pentru care trebuie să le mulţumim liberalilor. Nici o vorbuliţă concretă despre criminala intenţie de majorare a vîrstei de pensionare a femeilor - temă de interes naţional sau chiar mondial. Nimic despre o eventuală amnistie fiscală. Sau despre naţionalizarea resurselor naturale ale României. Între timp, Traian Băsescu vorbea într-una despre siguranţa energetică şi alimentară a românilor, sintagme preluate, se pare, din discursul PRM. Zero referiri la băncile străine care fac legea în ţara noastră sau la o eventuală reeşalonare a datoriilor românilor la bănci. Soluţia pe care o propunea Mircea Geoană era reluarea creditării. O nebunie! Pe lîngă faptul că un trăitor în România reală ar fi trebuit să ştie că "soluţia" este inaccesibilă şi nerecomandabilă românilor, deja îndatoraţi peste poate. În schimb, ni s-a livrat, întors pe faţă şi pe dos, cazul Hayssam. Interesant pentru istoria noastră recentă, dar dezvăluirile de acest gen nu ţin de foame în plină criză economică.
7) FILMULEŢUL. Un glonţ tras în vînt. În ţara unde violenţa domestică reprezintă tema dominantă pentru ştirile de la ora 5 şi numeroşi părinţi şi-au cîrpit odraslele măcar o dată, filmuleţul cu pricina nu şi-a atins scopul. Mai ales că, zile în şir, a fost disecat în fel şi chip de mass-media, lăsînd loc la interpretări şi expertize halucinante. Dacă s-a dorit un astfel de atac, trebuia realizat vineri, în ultima zi de campanie, scurt şi cu precizie chirurgicală, fără a-i lăsa adversarului timp de replică şi explicaţii. Şi, în nici un caz, nu trebuia "garantat" de Patriciu. În nici un caz.
8) CONFRUNTAREA. Unii analişti politici spun că ar fi trebuit evitată. La modul în care s-a desfăşurat, înclinăm să credem că da. Avînd însă o echipă bine pregătită alături şi ştiind dinainte temele care urmau să fie dezbătute, nu există scuze pentru bîjbîieli şi nesiguranţă. Un exemplu simplu din cîteva zeci: Traian Băsescu l-a "corectat" pe Mircea Geoană, care nu ştia procentul din PIB alocat învăţămîntului. Era esenţial ca domnul Mircea Geoană să aibă vorbele la dînsul, să-i fi replicat cu agresivitate studiată că, în timpul manadatului actualului preşedinte, numărul analfabeţilor s-a triplat, iar sumele alocate din PIB au fost cheltuite haotic, pentru investiţii de zeci de miliarde în WC-uri de lux din cătunele ferite de ochii presei, în care tavanul şcolii stă să cadă, iar drumurile sînt desfundate. Dar această afirmaţie ar fi creat disconfort în tabăra proaspeţilor aliaţi liberali, a căror guvernare sub semnul risipei se suprapune peste mandatul preşedintelui. Complicat de dus barca. Despre vizitele la Moscova s-a comentat destul. Mircea Geoană putea să le explice românilor, "în premieră absolută", că a negociat, în secret, revenirea Tezaurului sau ieftinirea gazului rusesc. Ieşea basma curată. N-a făcut-o. În schimb, în fundal, ne-am "bucurat" de prezenţa lui Mircea Dinescu, care şedea, relaxat, ca la cîrciumă.
9) VIZITA LA VÂNTU. Bomboana pe colivă. Nici o explicaţie nu va şterge această prostie din memoria votanţilor, poate dintre nehotărîţii pînă la acea oră. Echivalentă ca impact, în mentalul românilor, cu întrebarea celebră a lui Emil Constantinescu - "Credeţi în Dumnezeu?" - adresată lui Ion Iliescu. Devastatoare. Decisivă pentru un electorat care votează emoţional.
10) ÎNTÎLNIREA DIN ZIUA ALEGERILOR. A doua bomboană pe colivă, dacă se mai putea. Dar România rămîne ţara tuturor posibilităţilor. Îmbrăţişarea cu mogulul Patriciu, sosit "întîmplător" la aceeaşi oră la secţia de vot i-a deranjat pe mulţi alegători. Chiar nu pricepe nimeni din staff-ul PSD că România reală nu s-a împăcat, nici pe departe, cu existenţa miliardarilor de carton, deveniţi oameni de afaceri pe banii Statului, adică ai noştri, ai tuturor românilor? Probabil că nu, căci au şi ei faliţii lor! Colac peste pupăză, ca şi cum asta nu era de ajuns, Patriciu simte nevoia să declare, cu aroganţă, că românii care mai au "puţină minte" nu-l vor vota pe Băsescu. Gafă monumentală, care a pus capac la tot şi, probabil, a scos la vot pe mulţi alţi nehotărîţi care s-au simţit profund jigniţi. Precizăm încă o dată: frauda rămîne fraudă. Dar cele 10 motive, pentru care Mircea Geoană nu a avut un avans de cel puţin 10 procente în faţa lui Traian Băsescu, sînt enumerate mai sus. Un milion de voturi nu se pot fura, cu una, cu două, indiferent de maşinăria infernală care a fost pusă în funcţiune în ultimele două ore ale zilei de vot. Şi, dacă tot veni vorba, românii ar trebui să-şi amintească cine a inventat şi brevetat turismul electoral şi mita electorală, împrumutate şi aplicate cu multă străduinţă de toate celelalte partide, mai puţin de PRM. Să fie, oare, cîştigătorii alegerilor din 2000, cînd liderul nostru ar fi trebuit să devină preşedintele cinstit şi justiţiar de care România avea atîta nevoie? Sau poate cei care, parlamentari fiind, au adoptat legea strîmbă a uninominalului, dorindu-şi ca PRM să nu mai intre în Parlament? Sau poate cei care, aflaţi într-o alianţă majoritară confortabilă, au acceptat înfiinţarea a mii de secţii speciale de vot, cînd era atît de simplu să se legifereze ca fiecare cetăţean român să voteze numai în localitatea de domiciliu? Sau poate cei care s-au complăcut să accepte sondajele mincinoase, în care domnul Corneliu Vadim Tudor şi PRM, care nu au fost niciodată la Putere, scad la 3%, în dispreţul oricăror legităţi ale sociologiei? Acum, au cules ce au semănat. Au căzut în propriile capcane. Nu ne bucurăm, mai ales avînd în vedere alternativa. Preşedintele PRM a dovedit, încă o dată, că este un om de onoare. A trecut peste toate şi i-a întins o mînă lui Mircea Geoană. Dar, ce folos, dacă alte zeci de mîini îl trag, de picioare, în jos? Concediază-i pe proştii sfătuitori, dragă Mircea Geoană. Vor veni şi alte alegeri, poate mai curînd decît crezi, şi sperăm că vei învăţa din greşeli."

8 comentarii:

valentin vasilescu spunea...

Imi place, merge. Poate peste 5 ani veti conduce dvs. campania candidatului PRM si va ajunge in turul 2.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Valentin Vasilescu,
Multumesc, dar nu depinde de mine:)))

dramoleta spunea...

Ruxi,

O analiza excelenta!

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Drammie,
Nu stiu daca e excelenta. Oricum, e scrisa cu multa amaraciune.

Anonim spunea...

o analiza "la rece" foarte buna doamna Lungu.Felicitari din partea alegatorului din Germania!!Dar si cateva mici observatii:
- daca un candidat la presedentie ar trebui sa cante manele nu cred,prefer atunci unpierzator.Ptr ca nu tot poporul iubeste manele ci si poate folclor adevarat(Farcas,Zamfir, Furdui Iancu etc) Manelele sint ultima treapta a culturii si probabil ca multi manelisti au preferat Basescu.Geoana trebuia (avetzi dreptate) sa se adreseze taranului roman adevarat( ce il doare, cum il putem ajuta) sa fi participat la deschiderea unei linii de productie la tara( sper ca nu vorbesc SF:-)) si da sai fi cantat ceva romanesc autentic.
-Geoana (poate sint in contradictie cu dvs poate nu9 a uitat ca exista romani (enorm de multzi, constransi de Basescu asta trebuia el sa spuna) care traiesc afara, si mesajul catre romanii de dincolo era inexistent.putea fi si diferentziat, pentru "capsunari"(desi acest termen nu imi place este nedemn) de ce atzi plecat Basescu nu face nimic sa va aduca inapoi, pentru cei fugitzi via Serbia inainte de 89, Basescu e comunistul adevarat fost comandant de flota inainte de 89, si desigur a lipsit (de fapt astia sint pentru ambii 0 la suta importanti9 pentru tinerii romani de la universitatzile de peste tot, venitzi acasa voi face pentru voi ceva etc!!Mai mult se pare cabasescu a fost mai mult votat de tineri pentru ei nu am regasit in mesajul lui Geoana nimic semnificativ.
Acum 2 luni au avut loc alegerin in Germania.Liberalii au avut cel mai inalt scor de la al doilea razboi mondial incoace(18 la suta) dublul a ceea ce e pentru ei normal printr-um mesaj economic CLAR:reforma financiara si sustinerea IMM-urilor.Un mesaj clar,da ASTA SI ASTA voi face a lipsit.Da este un om civilizat de asta are nevoie politica noastra pr asta felicitari!!

Anonim spunea...

geoana si psd au pierdut pt ca socialismul "iliestian" si mai nou si "mogulistic", nu mai reprezinta nimic pt romani...

te astept la mine pe blog unde Nastase dezamagit profund de voturile Diasporei, vrea sa limiteze dreptul romanilor de afara de a vota...UPDATE:10.12.09

Anonim spunea...

Buna Ruxandra. Sunt de acord cu cea mai mare parte analizei tale. Sunt si unele puncte in care eu gandesc altfel. Bunaoara :)

1. Determinarea nu i-a lipsit prostanacului.
2.Comunicarea...a avut toata presa care conteaza la picioare. Cele 2 canale de stiri care l-au linsat pe Base plus TVR ul pesedistilor cred ca este suficient. poti sa adaugi presa scrisa si electronica proprietate a mogulilor si deja putem afirma ca tot ce misca in materie de comunicare l-a sprijinit pe prostanac.
3. Sovaiala intre PRM si UDMR a fost fireasca. O alegere inteleapta. In cel mai rau caz prostanacul a luat jumatate de la fiecare. Daca s-ar fi orientat spre una din cele 2 formatiuni, simpatizantii celeilalte nu l-ar mai fi votat. Avand in vedere ca procentele obtinute de PRM si UDMR sunt cam similare, rezultatul ar fi fost acelasi. Deci fie ca votau numai unii cu el fie ca votau jumatate din fiecare, tot aia ar fi fost. In plus nu putea sa se delimiteze de UDMR avand in vedere protocolul de alianta semnat de acestia cu PNL. Altfel spus prostanacul nu avea nevoie de contradictii cu PNL.
4.Dosarele mogulilor dovedesc ca trecutul lor financiar nu este discutabil. Este limpede ca sunt niste japitze. :)
5.Temele de campanie nu au lipsit deloc. A repetat la nesfarsit grija pt locuri de munca, pensionari etc. temele favorite ale social-democratilor. Doar ca a existat o contradictie flagranta intre doctrina social-democrata care are la baza sistemul de impozitare progresiva si sustinerea declarativa a cotei unice. Aici a dat-o in bara dar nu stiu cati social-democrati a pierdut datorita acestei incalcari a doctrinei. Sincer, dupa cum ii cunosc pe romanii care au votat cu prostanacul, in marea lor majoritate oameni simpli din mediul rural mai ales din Moldova si Oltenia, nu cred ca faza asta a jucat vreun rol.
6.La capitolul "confruntare" faci unele confuzii. Nu basea este raspunzator pt modul in care cheltuieste banii guvernul. mai ales cel liberal.

Ceea ce nu ai punctat este faptul ca prostanacul este el insusi superficial , ca nu are cunostinte economice, ca nu intelege mecanismele de functionare a statului, ca l-a facut praf Basea pana si la capitolul externe pt ca tembelul a aberat si acolo. Si intr-adevar ar trebui sa-si concedieze consilierii si ma gandesc in primul rand la KGBistul ala din partidul cu 2 insi care este un tip la fel de superficial si nepregatit ca Geoana. Daca iti amintesti, individul adica Gusa sau Guse nu stiu exact cum il cheama, a participat la locale pt Bucuresti. Era varza si a contrastat puternic cu Blaga care invatase si cate canale sunt in Bucuresti. Pt ca trebuie sa fii de acord cu mine, un candidat se pregateste, se documenteaza. Sunt convins ca Vadim imi da dreptate pt ca are scoala veche a celor care studiaza problema inainte sa vorbeasca nu este genul prostanacului care citeste si invata pe de rost cateva fraze.

Deci, aici as nuanta putin : sa ii concedieze pe consilieri si apoi sa se concedieze pe el insusi. Pt ca e prost ca noaptea!

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Va multumesc pentru nuantari si completari!