luni, 8 decembrie 2008

FRAUDA? IN MILENIUL 3? DEVENIM HOMELESS? PROVE IT!


Tardiv si inutil sa zbieri ca alegerile au fost, sunt si vor fi fraudate, prin diverse mijloace, care mai de care mai sofisticate, de la lucrul "manual" la "inventivitati informatice"! Am si dovezi, dar cui ii pasa?
Asa ca am umblat pe bloguri ca sa "fur", si eu, "idei"!
Noi, cei de la PRM, le-am dezvaluit, presei, de multe ori!
Dar am vrut sa aflu si alte pareri si iata:
Am descoperit pe blogul jurnalistei Nicoleta Savin, cateva metode, destul de primitive pentru mileniul 3, de fraudare! De atunci, partidele s-au perfectionat, mai ales in mediul urban!
Este destul de greu sa furi in sectia de votare, mai ales daca ai reprezentanti, lucizi, din toate partidele! Dar ce se intampla "la tara"? De diaspora, mi-este si frica sa mai comentez!

Ghid antifrauda la vot!
"Vad ca smecherii natiei din Biroul Electoral Central isi fac de cap si au de gand sa tina jurnalistii si observatorii in tarc in sectiile de votare, dar un tarc “cu vizibilitate”. Pro Democratia anunta ca va ataca decizia BEC in instanta si ne previne ca ar putea sa renunte la monitorizarea scrutinului din 30 noiembrie. Cristian Parvulescu ne avertizeaza ca nu-i de gluma: “O consecinta a acestei decizii va fi fi inmultirea numarului de fraude electorale". Sunt destule metode de fraudare a votului.
Iata de ce voi inventaria metodele de furt duse la perfectiune in Romania din 1990 si pana azi, dar si metodele de contracarare. Ghidul meu antifrauda e cam lung, fiindca imaginatia unora dintre politicieni - lipsiti cu totul de scrupule - este foarte bogata.
Documentul nu-mi apartine, e intocmit pentru uz intern de catre un partid al carui nume il trec sub tacere. Nu-l ratati, fiindca, vorba unui clasic in viata, “nici nu stiti ce pierdeti”. Dar, mai ales, intelegeti de ce, in ziua votului, jurnalistii si observatorii independenti sunt considerati dusmani de moarte de catre politicieni.
* Intrarea in cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau telefoane mobile cu camera pentru fotografierea votului. O astfel de procedura se aplica de cei care vor sa urmareasca votul unor persoane carora le-au promis bani sau alte foloase. Legea interzice accesul in cabinele de vot cu orice fel de aparatura de inregistrare sau captura de imagini (telefoane mobile, camere video, camere foto digitale etc.), pentru a reduce amploarea fenomenului mitei electorale. Astfel de fraude se pot elimina prin atentie atat in afara sectiei de votare (urmarirea unor situatii suspecte de genul… mai multe persoane se intalnesc la iesirea din sectia de votare cu una care le monitorizeaza telefoanele), dar si in sectie (daca in cabina de votare se produc flash-uri, blitz-uri etc.)
* Un membru al biroului electoral al sectiei de votare ii inmaneaza unui alegator buletine de vot ce nu au aplicata stampila de control. In astfel de situatii votul se anuleaza. Metoda se foloseste daca vin mai multi alegatori despre care se stie ca sunt ai adversarului. Se recomanda o atentie sporita la distribuirea buletinelor de vot de catre presedintele de sectie catre membrii biroului. Stampila de control este la presedintele de sectie!
* Lipsa de control a buletinelor de vot. Cel mai mare risc provine din faptul ca nu se poate controla cu exactitate numarul buletinelor, mai precis daca au fost tiparite buletine de vot “clandestine” - neinregistrate. Buletinele pot fi produse la tipografii “apropiate” unor contracandidati. Buletinele neinregistrate favorizeaza utilizarea uneia dintre cele mai frecvente metode de frauda, “suveica”.
* Metoda de fraudare “Suveica”. Un “alegator” platit de un partid politic intra in sectia de vot cu unul dintre buletinele “calndestine” deja stampilat, ia un altul gol de la membrii sectiei de votare, il introduce in urna pe cel deja stampilat si iese din sectie cu buletinul gol, pe care i-l arata celui care l-a platit ca dovada ca a votat “cum trebuie”. Buletinul gol va fi mai departe utilizat prin metoda “suveica”. Acest tip de frauda poate fi evitat prin atentie sporita in jurul sectiei de votare. Pot fi urmariti cei care ies din sectia de votare si se deplaseaza spre un anumit loc (masina, bar, locuinta etc).
* Camasa albastra. O variatie a metodei “suveica” este “camasa albastra” - alegatorul platit intra in cabina impreun cu un insotitor anume - pe care il solicita Biroului din sectia de votare, pretextand ca nu poate vota singur. Treaba insotitorului este sa se asigure ca in urma ajunge buletinul care “trebuie”. Aceasta metoda poate fi evitata prin urmarirea celor care solicita aceeasi persoana pentru a fi ajutati sa voteze.
* Urna mobila utilizata in exces. Este recomandat ca aceasta procedura de vot sa fie permisa doar in cazul bolnavilor care pot prezenta documente medicale ce arata ca starea de sanatate nu le permite sa se deplaseze la sectia de votare. Cu urna mobila se poate controla greu daca ea este utilizata doar in situatiile prevazute de lege sau sunt colectate buletine de vot gata stampilate. Legea mentioneaza ca se poate deplasa urna mobila numai la persoanele care au depus cereri si care atesta imposibilitatea deplasarii (certificat medical). Atentie la cereri daca au acelasi scris sau daca sunt prea multe cereri insotite de certificate medicale emise de acelasi medic. De remarcat cate cereri sunt la momentul plecarii urnei mobile. Sa nu fie mai multe buletine trimise si nici mai multe care se intorc.
* Fraudarea prin aglomerarea sectiei de votare. Atentie la modul in care se produce accesul alegatorilor in sala de votare. Acest lucru se face in serii corespunzatoare numarului de cabine. Aglomerarea sectiei favorizeaza comiterea unor nereguli si/sau ilegalitati. Acest tip de frauda poate fi evitat prin solicitarea unuia dintre membrii sectiei de votare de a se respecta ordinea la intrarea in sala. Jandarmii care pazesc sectia de votare sunt obligati sa nu permita accesul mai multor persoane decat numarul cabinelor de vot.
* Ilegalitati ale membrilor sectiei de votare. Membrii biroului electoral al sectiei de votare pot inmana unor alegatori - pe care ii cunosc ca fiind de partea unui anume candidat - mai multe buletine de vot decat au dreptul, pot inmana buletine de vot ce nu au aplicata stampila de control pe ele, pot vota pe mai multe buletine sau pot permite sa voteze unei persoane al carei domiciliu nu este arondat sectiei de votare respective.
* Folosirea unor buletine inainte de deschiderea sectiei de votare. Cu o jumatate de ora inainte de inceperea votarii, se arunca in urna 50, 100 sau 200 de buletine de vot stampilate “cum trebuie”. Tot timpul multiplu de 50. Apoi, pe parcursul zilei de vot, fraudatorii trebuie sa semneze pe liste in locul oamenilor, la intamplare, de 50, 100, respectiv 200 de ori. Daca cineva observa ca s-a semnat in locul sau, se invoca o greseala si votantul va semna alaturi. Acest tip de frauda se poate evita prin verificarea, dimineata, alaturi de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, daca urnele sunt goale. Totodata, trebuie verificate de catre reprezentantii din sectie a listelor electorale, a buletinelor de vot si a stampilelor. De asemenea, trebuie acordata atentie procesului de inchidere si sigilare a urnei.
* Valoarea “proportionala”. Daca la sfarsitul zilei ramane un numar mare de buletine nefolosite, reprezentantii BESV pot cadea de acord sa imparta reciproc o parte din ele si sa le introduca in urna. De obicei functioneaza in sectiile mici, unde nu exista observatori si este o metoda greu de depistat. Aceasta metoda de fraudare dezavantajeaza partidele mari pentru ca exista riscul intrarii in Parlament a unui partid care in mod normal nu ar fi adunat voturile necesare pentru a trece pragul.
* Votarea prin reprezentant. Exista posibilitatea “infiltrarii” (prezentarea unor persoane la o alta sectie de vot decat cea la care sunt arondati, unde, cu complicitatea reprezentantului partidului, ar vota in numele unui alt alegator. Aceasta metoda se poate evita prin urmarirea atenta a celor care se prezinta la vot si prin verificarea actelor lor. Nu se poate vota cu buletinul unor prieteni / rude pentru acestia.
* “Pierderea” buletinului de identitate. Chiar daca timbrul ce se lipeste pe spate este greu de dezlipit, frauda se poate comite si daca alegatorul declara pierduta cartea de identitate in ziua alegerilor, dupa ce a votat. In aceasta situatie, politia este obligata sa-i elibereze o adeverinta pe baza careia sa poata vota din nou. Frauda se poate verifica prin verificarea cu atentie daca o persoana care se prezinta la sectia de votare este bifata sau nu in lista.
* Schimbarea proceselor verbale dupa numaratoarea voturilor. Nu exista obligativitatea emiterii de copii ale proceselor verbale dupa terminarea procesului de vot. Acest lucru face imposibila verificarea rezultatului votului de catre partidele ai caror reprezentanti nu au insotit sacii cu buletine si procesele verbale la Biroul Electoral Judetean in seara votarii. Frauda se poate elimina fie prin solicitarea unei copii de pe procesul verbal, fie prin solicitarea datelor inscrise in procesul verbal. Apoi sunt rugati ceilalti membri ai sectiei de votare sa semneze pentru conformitate pe foaia pe care sunt notate datele.
* Inmanarea mai multor buletine de vot unui votant. Este posibil ca unul dintre membrii biroului electoral al sectiei de votare sa dea unui alegator mai multe buletine de vot decat trebuie si decat are dreptul. Apoi va taia pe lista mai multe persoane ca si cum s-ar fi prezentat la vot. Frauda poate fi evitata prin monitorizarea de catre fiecare reprezentant al partidului in sectia de votare a celorlalti reprezentanti.
* Promisiunea sau darea de bani sau bunuri. Legea interzice si sanctioneaza cu inchisoarea promisiunea sau darea de bani in scopul determinarii votului alegatorului. Frauda este destul de greu de dovedit, dar este foarte probabila. Banii sunt dati de obicei dupa prezentarea dovezii din care sa reiasa felul in care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt efectul metodelor “suveica”, “camasa albastra”, “fotografierea votului” etc.
* Purtarea semnelor electorale in sectie. Este interzisa purtarea de catre membrii BESV, pe durata votarii, de materiale cu insemne electorale. Acest lucru poate intimida sau influenta comportamentul electoral al persoanelor indecise care se prezinta la vot. In cazul in care exista vreun reprezentant al partidelor ce poarta tricouri, sepci, insigne, etc. in sectia de votare se va solicita sa se schimbe. Solicitarea se va face inclusiv daca poarta tricouri de culoarea partidului advers. In cazul in care solicitarea de a se schimba ramane fara efect, se va face contestatie. Atentie! Semn distinctiv al partidului este inclusiv culoarea. De aceea partidele folosesc culori diferite.
* Voteaza o persoana intr-o sectie in care nu este arondata. Este interzis membrilor sectiei de votare sa permita unei persoane sa voteze intr-o sectie anume, daca nu are domiciliul arondat sectiei de votare respective, dar se afla in localitatea respectiva. Frauda poate fi evitata prin monitorizarea cu atentie a celorlalti reprezentanti ai partidelor in sectia de vot.
* Voteaza o persoana care a mai votat. Este interzis membrilor sectiei de votare sa permita unei persoane sa voteze daca din actele sale de identitate reiese faptul ca a mai votat (acolo sau in alta parte / are aplicata stampila de control pe buletinul de identitate sau are aplicat timbrul autocolant cu mentiunea votat si data scrutinului pe cartea de identitate). Frauda poate fi evitata prin monitorizarea cu atentie a celorlalti reprezentanti ai partidelor in sectia de vot.
* Nu i se permite unei persoane sa voteze. Interzicerea dreptului de a vota unei persoane este sanctionata de lege. Membrii sectiei de votare nu pot opri sa voteze o persoana care face dovada faptului ca domiciliul sau este arondat sectiei de votare respective si ca nu a mai votat.
* Omiterea semnarii in lista electorala. Alegatorul trebuie sa semneze in lista electorala inainte de a vota. Apoi i se aplica stampila de control a sectiei pe buletinul de identitate si timbrul autocolant cu mentiunea “votat”, plus data scrutinului, pe cartea de identitate. Daca aceste operatiuni nu sunt facute i se da posibilitatea alegatorului in cauza sa se prezinte, ulterior, in aceeasi sectie, pentru a mai vota odata. Frauda poate fi evitata prin urmarirea modului in care isi fac treaba ceilalti membri ai sectiei de votare.
* Doua persoane in cabina
. Legea interzice ca doi sau mai multi alegatori sa intre in acelasi timp in aceeasi cabina de vot. Sunt permise anumite exceptii, de exemplu in cazul in care o persoana nu vede sau declara ca nu stie sa citeasca. Frauda poate fi destul de usor de pus in practica, in special in cazul celor care declara ca nu stiu sa citeasca. Se poate evita prin sanctionarea/contestarea unui numar prea mare sau apreciat ca exagerat de oameni care solicita sa intre impreuna cu altcineva in sectia de vot.
* Folosirea buletinelor ramase dupa incheierea procesului electoral.
Dupa incheierea votarii este obligatoriu ca buletinele de vot neutilizate sa fie anulate si ca stampilele cu mentiunea “Votat” sa fie sigilate si depuse la un loc vizibil. La ora inchiderii, stampilele cu “Votat” se pot sigila intr-o hartie sau punga ce trebuie sa ramana intacta pe parcursul numararii voturilor. De asemenea, este important de observat daca se verifica integritatea sigiliilor urnei de vot.
* Fraude la numararea voturilor. Atentie la comportamentul celor autorizati sa verifice si sa numere voturile. Un membru al biroului electoral al sectiei de votare poate strecura buletine dintr-un teanc in altul (de ex. la PSD la PD-L sau PNL) sau aseaza unul sau mai multe buletine pe care au fost exprimate voturi valabil exprimate in teancul cu buletine de vot nule. Este bine sa se verifice prin sondaj buletinele de vot numarate de reprezentantii contracandidatilor sau a partidelor adverse, precum si cele nule!"

Aici se incheie postarea Nicoletei Savin.
Aici se incheie postarea Nicoletei Savin!
Mentionez ca toate aceste metode s-au perfectionat, "SUVEICA" ramanand inca valabila si aproape imposibil de dovedit in lipsa unui flagrant!

Dar si noi, avem semnale si dovezi ca, in jurul orei 18,00, cand prezenta la vot era sub 30%, cand se lasase ceata si intunericul, in catunele si orasele mai mici, unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea, unii au studiat listele cu absentii, s-au dus peste ei cu "taxi-ul", le-au varat in buzunar ce trebuia si i-au adus la vot! Intoarcerea acasa, cu acelasi "taxi", intra in "pachet"!
Pentru altii, a fost suficienta o "cinzeaca", la bufetul comunal!
Asa s-a "umflat" prezenta la vot la 39%.
Cine crede?
In sectorul 3, din Bucuresti, in jurul orei 15.00, cand am verificat, personal, listele, votasera 11% dintre alegatori.












2 comentarii:

Anonim spunea...

Tardiv! Inca nu s-a nascut romanul care sa puna piciorul in prag la momentul oportun.
Povestea se repeta de ani si ani de zile.
Apropos, ai mai auzit ceva de lovitura de stat? :)))

Anonim spunea...

PNL-PSD-PC-UDMR= lovitura aia de stat! Sau de fugit!