DIN ZIARUL "TRICOLORUL"
DE RUXANDRA LUNGU
PARTIDELE PARLAMENTARE NU DORESC ELIMINAREA FRAUDEI ELECTORALE
"De ceva vreme, politicienii iau cele mai aberante decizii vara, în perioada concediilor, cînd populaţia României este anesteziată, mai mult ca oricînd, fie de caniculă, fie de ştirile de tip tabloid sau de avalanşa de grozăvii, precum tîlhării, violuri, crime pasionale sau bătăi cu săbii, cu topoare şi pistoale în plină stradă, cu care sînt hrănite posturile de televiziune în fiecare moment al zilei.
Aceasta, cînd oamenii nu sînt alimentaţi, la propriu, cu vreo sacoşă electorală în vreun colegiu aparent uitat de lume. În acest context, chiar şi afirmaţiile prezidenţiale, care ar fi trebuit să creeze un efect puternic în mass-media şi chiar proteste serioase, în stradă, sînt trecute cu vederea, probabil şi în urma unor complicităţi, bine ascunse de ochii lumii, cu toate trusturile de presă.
În timp ce rochia Elenei Udrea, cu o croială cel puţin banală, face înconjurul lumii, făcînd firmei de provenienţă o nemeritată reclamă gratuită, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de crearea Statelor Unite ale Europei şi mai ales cele referitoare la necesitatea „cedării de suveranitate” nu au facut prea multă vîlvă. Adică, nu a fost suficient că România a cedat întreaga economie intereselor străine, acum trebuie să i se ia şi bruma de aparentă demnitate care i-a mai rămas. Şi umiliţi, şi cu banii luaţi, carevasăzică.
Se pare, însă, că nimeni nu mai reacţionează la disoluţia Statului Român şi la acapararea instituţiilor sale fundamentale de către un grup de interese economice, clădit pe principii mafiote şi pe nedrept autodenumit „partid”. Dar, cum ipocrizia este starea naturală a politicienilor, ne prefacem că nu înţelegem ce se petrece şi le oferim consiliere gratuită celor care pretind, fie de la Putere, fie din falsa Opoziţie parlamentară, că doresc reforma statului şi alegeri corecte în România.
Fără instituirea cîtorva măsuri care să limiteze posibilităţile de fraudare a voinţei electoratului, România va deveni ţara în care votul se va cumpăra şi cu un băţ de chibrit, pardon, o cutie de chibrituri, aşa cum lasă să se înţeleagă edilul din Piatra-Neamţ.
Fără să le explicăm, pe larg, necesitatea, vom enumera cîteva dintre ele: introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii români, exercitarea votului numai în localitatea de domiciliu, eliminarea secţiilor de vot suplimentare şi a urnelor mobile, interzicerea popularizării sondajelor electorale în mass-media cu cel puţin 3 luni înainte de începerea campaniei electorale, interzicerea propagandei electorale prin alte metode, în afară de afişe, broşuri, pliante, interzicerea implicării televiziunilor centrale şi locale în promovarea candidaţilor sau a videoclipurilor electorale, sancţionarea mitei electorale nu numai prin trimiterea în judecată a celui care o oferă (totdeauna greu de găsit şi de dovedit), dar şi prin amendarea drastică a celor care o primesc şi apoi sfidează o naţiune întreagă, zîmbind tîmp către camerele de televiziune. Pentru a asigura reprezentativitatea proporţională a tuturor românilor în forul legislativ este imperios necesară eliminarea pragului electoral şi revenirea la votul pe liste de partid, dar şi interzicerea exercitării votului celor care au părăsit România de cel puţin 20 de ani şi nu fac dovada că au, în ţară, rude de gradul 1 sau 2, proprietăţi sau societăţi comerciale.
Şi, pentru că democraţia este, deh, „costisitoare”, ar fi utilă instalarea în toate secţiile de votare a unor camere de luat vederi care să transmită „live”, pe Internet, accesibilă pentru orice utilizator, derularea procesului electoral, dar şi numărarea voturilor, inclusiv conţinutul, modul de întocmire şi centralizare a proceselor-verbale.
Desigur că românul este inventiv şi există şi posibilităţi de a eluda unele dintre interdicţii, dar, cu siguranţă, proporţiile fraudei ar fi limitate serios.
Nici nu ne imaginăm că Parlamentul actual s-ar gîndi, vreodată, să ia astfel de măsuri, care ar tăia craca îmbelşugată de sub reprezentanţii Puterii, dar şi de sub aşa-zişii opozanţi din forul legislativ.
Pentru că principala preocupare a guvernanţilor din aceste zile este introducerea votului prin corespondenţă şi comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Adică exact acele măsuri care multiplică la infinit posibilităţile de mistificare a rezultatelor reale ale alegerilor.
Dar probabil că românii „trăiesc bine” şi toate aceste discuţii le par sterile şi inutile. "
UPDATE: daca din diverse motive, printre care modificarea legii electorale, Traian Basescu nu isi incheie mandatul, va putea candida inca o data. Nu ar fi amuzant?
joi, 25 august 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
corect comentariul dvs dar va permit sa va intreb: de ce PRM-ul nu incepe o colaborare mai stransa cu acele ONG-uri care ar trebui sa supravegheze alegerile??
Nu am nimic personal cu Băsescu, dar nu ar strica să termine mandatul ăsta chiar în clipa asta şi să nu mai auzim la el decât în cartea de istorie, unde să ocupe 2-3 rânduleţe şi cam atât, va fi o amintire jenantă, oricum.
Vorba cuiva, "un mărunt intrigant politic ce a vieţuit pe vreemea lui Cătălin Botezatu".
Să candideze din nou? Ferească Dumnezeu! Ar ieşi lumea în stradă şi-s unii pe la noi prin Ardeal care abia aşteaptă frământări sociale...
Numai bine şi felicitări pentru blog.
@Anonim,
fara sa generalizez, multe ONG-uri sunt "codite" ale celorlalte partide politice. Ca si institutele de sondare a opiniei publice. Iar multe dintre ele primesc finantare din bani publici, deci devin sclavele celor care le intretin "existenta", sau, mai grav, primesc bani din afara pentru activitati lesne de inteles. Nu dau 2 bani pe ONG-uri, exista de ochii lumii. Pacat!
@Alex Marian,
Multumesc, in primul rand. Problema este ca daca nu isi incheie mandatul va candida din nou. Daca suntem obiectivi, vedem ca PDL NU ARE candidat credibil si nici nu cred ca vor gasi unul peste noapte care sa castige (fara sa fure:))) si sa-l desemneze pe TB prim-ministru mai apoi.
Trimiteți un comentariu