joi, 19 septembrie 2013

CE BINE E LA PRIMARIE!

CE BINE E LA PRIMĂRIE!

EDITORIAL DIN ZIARUL TRICOLORUL DIN 19 SEPTEMBRIE 2013
DE RUXANDRA LUNGU


Să ne amintim că, în cazul Roşia Montană şi al jafului care se preconizează în dauna întregii naţiuni, PRM protestează de vreo 12 ani. Am folosit toate mijloacele pentru a-i convingem pe români că proiectul este menit să-i lase şi fără ultima avuţie. Apreciem protestele celor cîteva mii de oameni, majoritatea tineri, care par să înţeleagă ce fel de ţară vor lăsa copiilor lor, născuţi deja sclavi, într-o formă sau alta. Ceea ce nu înţeleg ei este faptul că nu au nici o putere în a influenţa deciziile politicienilor, mînaţi de interese de ordin financiar, desigur.

În Polonia, 100.000 de oameni au ieşit să protesteze faţă de mărirea vîrstei de pensionare. La noi, mucles! În afară de protestul, din anul 2009, al Organizaţiei de Femei a PRM, cînd s-a produs prima majorare, şi de apariţia televizată a subsemnatei de acum cîteva zile, de la Realitatea TV, cînd s-a dezbătut această temă, nimic. Vor femeile din România să muncească pînă la moarte, iar statul criminal se bucură că nu mai are cui da pensie şi rămîn mai mulţi bani de furat? E greu să înţelegi opinia doamnei ministru Mariana Cîmpeanu, aflată la venerabila vîrstă de 65 de ani – etate la care cei ce au acum 30-35 de ani de muncă ar trebui să iasă la pensie, dacă mai apucă! Atunci cînd eşti ministru, sau deţii o funcţie aducătoare de venituri mari, din surse mai albe sau mai negre, desigur, nu vrei să ieşi la pensie. Dacă s-ar putea, unii ar pleca de la un asemenea serviciu direct pe năsălie! O lege mai bine gîndită ar fi lăsat femeile să decidă singure dacă vor să muncească după ce au îndeplinit vîrsta de pensionare.
Dar, ce mai e normal în ţara noastră? Două uriaşe manipulări, precum scandalul Roşia Montană (despre care am scris de multă vreme) şi scandalul în jurul morţii cumplite, dar suspecte, a lui Ionuţ Anghel, au acaparat dezbaterile publice, aşa încît majorarea vîrstei de pensionare la femei a trecut aproape neobservată.
După cum, aproape neobservat, a trecut subiectul cu cei aproape 1.000 (?!) de primari incompatibili cu funcţia pe care o deţin, fiind asociaţi, ei, sau membri ai familiilor lor, la firme sau fundaţii care primesc masiv contracte cu Primăria condusă de… respectivul edil! Cît tupeu, cîtă neruşinare! Atît de siguri de statutul lor, aceşti aleşi sînt veritabili vătafi peste comunitatea pe care o conduc. Ei centrează, ei dau cu capul, ei arbitrează, ei joacă banul public în faţa cetăţeanului mut de uimire. Şi de prostie, adăugăm noi.
Primarii controlează, în general, şi presa locală, aşa că, în principiu, nu sînt deranjaţi de nimeni, dacă nu o fac lată. E funcţia cea mai comodă. Ce prim-ministru, ce membru al Guvernului, ce parlamentar? Ce le trebuie aşa ceva? Să fii terfelit de presă, să-ţi fie răstălmăcite fiecare cuvinţel, fiecare grimasă, fiecare gest? Să-ţi fie răscolită şi dată peste cap viaţa personală, să ţi se dezvăluie amantlîcurile şi contractele cu statul? Să te caute DNA-ul şi să devii subiect de talk-show? De denigrare şi de batjocură meritată, sau nemeritată? Tot mai bine la Primărie, chiar în comunităţi mici, în care voturile se pot cumpăra, sau oamenii pot fi mai uşor manipulaţi.
O emisiune curajoasă, „Dosar de politician“, şi-a asumat riscul să ne dezvăluie corupţia din Primării, din Consiliile Judeţene, indiferent de apartenenţa politică a celui luat în vizor, şi să ne aducă în prim-plan persoane de care nu a auzit nimeni, figuri suficient de inteligente, care au jefuit banii publici, fără să iasă în faţă, ca păduchele în frunte. Cum nu s-au mulţumit cu ce au – tunurile presei adversarilor politici se pun pe respectivul.
Mai ţineţi minte „proiectul Iohannis“ cu care s-a făcut atîta tam-tam? Omul şi-a văzut de treabă la Sibiu, gurile rele spun că o parte din centrul oraşului i-ar aparţine, iar gurile bune spun că un sas prim-ministru „ar da bine“ pentru credibilitatea noastră în UE şi, de ce nu, în relaţiile noastre cu Germania. Gurile bune uită că domnul Iohannis, acuzat de incompatibililtate, este născut şi crescut în România, nu în Germania, şi că apucăturile rele se prind mai uşor aici, în Balcani, ca o boală contagioasă şi incurabilă. Aşadar, venit pe un cal alb de la Sibiu, la vîrful PNL, deranjînd mulţi membri ai acestui partid, şi aşa aflat într-un oarece declin, se pare că ceva sau cineva i-a închis, cumva, gura. De aceea, e mai bine la Primărie! Întoarceţi-vă acolo, domnule Iohannis, se pare că sibienii vă iubesc, în ciuda afacerilor pe care le controlaţi, lăsaţi marea politică pe mîna celor deja corupţi pînă în măduva oaselor! Banii ascunşi în conturile din străinătate le dau putere să ţină la tăvăleală!

Niciun comentariu: