joi, 19 septembrie 2013

NOI NU SCRIEM PENTRU IDIOTI

NOI NU SCRIEM PENTRU IDIOŢI

EDITORIAL DIN ZIARUL TRICOLORUL 30 AUGUST 2013
DE RUXANDRA LUNGU

Motto: „Cu prostia, chiar zeii se luptă în zadar“ (Fr. Schiller)

Nu ne dăm în vînt să citim comentariile aberante de pe Internet, privitoare la anumite ştiri, articole, personaje politice sau mondene. Altfel, nu am mai avea timp să scriem noi, ca să aibă ei ce „comenta“. Totuşi, pentru a lua pulsul mulţimii internaute, merită, din cînd în cînd, să arunci un ochi şi pe ce mai spune lumea, liberă să-şi dea drumul la gură, în funcţie de educaţia primită de acasă, căci, nu-i aşa, pentru libertatea de exprimare de care profităm noi acum şi-au dat viaţa tinerii, în 1989.
Aşa încît ne-am permis să-i clasificăm pe „comentatori“ în 4 categorii:
cei de bună credinţă, care chiar vor să valorifice libertatea de exprimare pentru că li se pare un mod interesant în care aleg să-şi petreacă timpul.

Categoria „naivilor“, a celor care cred că, odată azvîrlită pe Net, părerea lor contează şi va fi băgată în seamă de careva.

Categoria frustraţilor cu deviaţii comportamentale, mentale şi morale grave, care, în spatele anonimatului, împroaşcă întotdeauna cu noroi pe oricine le iese în cale.

Si, în sfîrşit, categoria „postacilor“, plătiţi cu ziua sau, cine ştie, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, de diverse grupuri de interese economice, partide, Servicii Secrete sau alte segmente socio-profesionale, care postează comentarii în anumite scopuri bine conturate şi pentru manipularea publicului consumator de Net.

Din categoria a treia sau a patra face parte un „comentariu“, care sugerează că din editorialele ziarului nostru nu „află“ nimic, că ele ar fi un bla-bla-bla. Dacă individul în cauză vrea să „afle“ ceva, n-are decît să pună mîna pe o carte de istorie, de geografie, de anatomie, de psihologie etc., sau să se ducă la şcoală, la vreo facultate, să ia Premiul Nobel, nu-l oprim noi.
Dar, dacă băieţaşul cu pricina vrea, totuşi, să „afle“, avînd o nestăvilită sete de cunoaştere, îi facem pe plac şi, în locul lui, deschidem Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, de unde „aflăm“ că „editorialul“ este acel „articol de ziar sau de revista care exprimă punctul de vedere oficial al redacţiei într-o problemă actuală şi importantă; articol de fond“. Atenţie asupre sintagmei: „problemă actuală şi importantă“.

Acum, să traducem ce înseamnă BLA-BLA-BLA în creierul individului în cauză, care, repet, este reprezentantul unui grup de persoane al căror creier stă lejer în cutia craniană, dar lucrul cel mai înfricoşător este că acestea, la un moment dat, votează.

Cînd editorialele „Tricolorului“ au denunţat Mafia transpartinică, Mafia din Justiţie, Administraţie, Învăţămînt şi Sănătate şi au comentat anumite stări de lucruri din aceste domenii, asta înseamnă pentru astfel de inşi doar BLA-BLA-BLA?
Cînd editorialele noastre au adus la cunoştinţă publicului că se va instaura o Nouă Ordine Mondială, în care libertăţile cetăţeneşti vor fi restrînse şi unele state naţionale, precum România, vor fi dezmembrate, regionalizate, federalizate, în scopul de a fi jefuite mai uşor, asta înseamnă tot BLA-BLA-BLA?
Cînd am denunţat proporţiile Jafului Naţional, înstrăinarea resurselor naturale, materiale şi umane ale Poporului Român şi am solicitat public tragerea la răspundere şi arestarea corupţilor, a devalizatorilor şi trădătorilor de ţară, cînd am arătat implicarea mass-media aservită politic în disoluţia morală a naţiunii noastre, avînd drept ţintă generaţia tînără, asta e BLA-BLA-BLA?
Cînd am adus dovezi imposibil de combătut privind fraudarea alegerilor prin mijloace sofisticate, care fac din democraţia românească o caricatură, în spatele căreia se ascunde o gaşcă de profitori, care alternează la Putere, sub numele de partide politice, şi funcţionează după principiul 4 ani furăm noi, 4 ani furaţi voi, după care vom preda ştafeta copiilor noştri, şi asta e BLA-BLA-BLA, gogomani grei de cap?

Pretindeţi că citiţi un articol, în sensul că îl silabisiţi, dar nu înţelegeţi ce citiţi, aceasta fiind o nouă formă a analfabetismului din România actuală. Bineînţeles că nu ne propunem să facem rezumatul editoralelor din „Tricolorul“, pentru că editorialul este, de regulă, un articol scurt şi la obiect. Şi credem că le-am dat destulă atenţie dereglaţilor şi postacilor de serviciu, care fac umbră pămîntului românesc degeaba.

Niciun comentariu: