vineri, 14 mai 2010

REPUBLICA PRM

Numai Tribunul mai poate salva România
De RUXANDRA LUNGU

Din ziarul "TRICOLORUL"
"O altă diversiune periculoasă a fost servită românilor. Se încearcă învrăjbirea bugetarilor şi a pensionarilor cu cei care lucrează în sistemul privat. O nemernicie vrednică de actualul regim. Bugetari sînt, în egală măsură, profesorii, medicii, magistraţii, militarii şi poliţiştii. Bugetari sînt şi funcţionarii publici. Dar, există şi o armată veritabilă de paraziţi de lux, clienţi politici, rubedenii şi amante, care pierd vremea pe bani publici ca un păienjeniş dens, ţesut temeinic în jurul bugetului de stat. Acestora, din urmă, le-am tăia nu 25 % din fondul de salarii, ci 100%, dimpreună cu posturile fantomă pe care le ocupă. Fără grijă că vor deveni muritori de foame, avînd averi serioase, de tocat pentru cîteva generaţii.
Dar nu, curba de sacrificiu trebuie suportată de toţi, pentru că aşa vrea Puterea abuzivă care funcţionează în cel mai pur stil mafiot: te tîlhăreşte ziua în amiaza mare, fără drept de apel.

Pensionarii, să ne înţelegem, nu sînt bugetari. Ei au contribuit de-a lungul vieţii la fondul din care primesc pensiile. Calculele arată că pensia este asigurată, la un nivel mediu, fiecărui cetăţean, deja din contribuţiile din primii 10-12 ani de muncă. Ce se întîmplă, de facto, cu restul banilor, nimeni nu dă socoteală. În primul rînd, pentru că nimeni nu cere, imperativ, asta. Insa şi aici au existat nereguli care au dus la apariţia pensiilor de sute de milioane de lei, dar asta este o altă discuţie.

Şi mediul privat, aparent favorizat de noile măsuri, merită un tratament diferenţiat. Statisticile confirmă că 70% din PIB este asigurat din taxele şi impozitele colectate din activităţile private. Care au decontat, încă din anul trecut, efectele crizei economice. Peste 170.000 de mici întreprinderi au intrat în faliment şi alte zeci de mii şi-au restrîns activitatea, cu efecte dramatice asupra ratei şomajului şi asupra consumului de produse româneşti. Zeci de mii de afaceri de familie au fost ruinate, fără speranţă de redresare. Tot în mediul privat lucrează, în multinaţionale, în regimuri draconice de 12-14 ore pe zi, tinerii care au mai rămas în ţară, ruinîndu-şi sănătatea şi amînînd, în viitorul din ce în ce mai îndepărtat, posibilitatea de a-şi întemeia o familie.
Nici în acest caz nu trebuie să-i punem laolaltă cu firmele abonate la contracte din bani publici, sateliţi ai mafiei politice, cu profituri uriaşe, favorizate de cota unică dovedită a fi cea mai mare aberaţie a ultimilor 6 ani. Acest tablou al societăţii în care se practică încăierarea diverselor categorii sociale ne îngrijorează, dar, pe undeva, este rodul a ceea ce votează românii de 20 de ani.
Există, însă, multe sute de mii de români, antrenaţi, nevinovaţi fiind, în acest marasm social-economic postdecembrist. Cărora, nu le putem mulţumi îndeajuns pentru constanta şi verticalitatea opţiunilor lor. Este vorba de votanţii Partidului România Mare. Membri şi simpatizanţi. Oare ei, ce vină au, fiind nevoiţi să suporte un sistem care a subminat economia şi siguranţa Naţională? De ce trebuie să deconteze, şi ei, mizeria materială şi morală denumită eufemistic "tranziţie"? Ne pare rău că nu avem puterea să-i strîngem şi să-i ocrotim, metaforic vorbind, într-un spaţiu virtual, într-o republică a lor: o Republică PRM. În care să-i protejăm, aşa cum merită, de haosul din jur.
Pentru că au dreptul să trăiască, aşa cum s-au exprimat, prin vot, într-o democraţie reală, nu "originală", în care separaţia puterilor în Stat să fie lege, iar Constituţia respectată. Au dreptul să trăiască într-o ţară care să se bucure de exploatarea propriilor resurse naturale. În care petrolul, energia electrică, apa, aurul, argintul să fie în proprietatea Statului Român, condus în mod democratic şi responsabil. Alegătorii PRM ar avea dreptul să trăiască în ţara în care Petrom, Sidex Galaţi, Alro Slatina, BCR (şi multe altele, lista e lungă) să nu fi fost privatizate. Într-o ţară în care Parlamentul să adopte legile pe care PRM le-a propus, dar care, în sistemul actual, au fost respinse.
Pentru cei cu memoria scurtă reamintim cîteva dintre proiectele propuse de PRM şi ignorate de majorităţile de conjunctură, complice cu Mafia transpartinică. Blocate, în Parlamentele Ruşinii, au rămas următoarele propuneri legislative: pentru eradicarea sărăciei, pentru accesul nediscriminatoriu la îngrijiri medicale de bază, pentru susţinerea familiilor tinere, pentru construirea de cămine studenţeşti, pentru exploatarea resurselor naturale ale României în concordanţă cu Interesul National, pentru protecţia persoanelor vîrstnice, pentru înălţarea de biserici, pentru construirea de creşe şi grădiniţe, pentru calcularea unui nivel maxim al cîştigurilor brute lunare pentru cei plătiţi din bani publici şi multe altele.
Pentru astfel de legi şi o astfel de ţară au votat alegătorii PRM. Şi nu numai. Programele politice ale candidaţilor noştri la alegerile din 2008 conţineau soluţii concrete, urmînd să rezolve şi alte probleme acute, care ar fi evitat actuala criză economică, adîncită de inconştienţa guvernanţilor. Vorbim despre relansarea producţiei româneşti de bunuri şi servicii, crearea de facilităţi pentru înfiinţarea a noi locuri de muncă şi pentru IMM-uri, reducerea şomajului şi a discriminărilor existente pe piaţa muncii, revenirea, în patrimoniul naţional, a obiectivelor economice strategice pentru funcţionarea eficientă a economiei şi Statului Român. Alegătorii PRM au votat pentru majorarea retribuţiilor minime pe economie la 1.000 de lei, fără mărirea concomitentă a taxelor salariale, pentru impozitarea progresivă a veniturilor şi proprietăţilor şi pentru un TVA diferenţiat. Pentru combaterea fiscalităţii excesive, sancţionarea concurenţei neloiale şi a practicilor de monopol. Pentru apărarea drepturilor chiriaşilor din casele naţionalizate şi pentru existenţa unei corelaţii echitabile între veniturile minime şi maxime ale persoanelor plătite din bani publici. Pentru o ţară în care alegerile să fie libere, cu un sistem juridic eficient şi o presă echidistantă. O ţară a averilor licite, obţinute prin inteligenţă şi muncă asiduă, corect retribuită.
Alegătorii noştri nu s-au lăsat cumpăraţi de o găleată inscripţionată sau de o pufoaică, portocalie sau roşie, deşi foarte mulţi dintre ei trăiesc în sărăcie. Nu s-au lăsat manipulaţi şi ameninţaţi de primarii de altă culoare politică sau de emisarii mincinoşi ai Puterii. Au votat, aşa cum le-a dictat conştiinţa, pentru o Românie a românilor, în care toţi cetăţenii au nu numai drepturi şi obligaţii egale, ci şi şanse reale de afirmare, de acces la un învăţămînt de calitate, la servicii sanitare sigure, la educaţie şi cultură.
Au votat corect, pentru prosperitatea tuturor semenilor lor. Şi, cu ce s-au ales ei? Cu un Parlament şubred, populat de oportunişti şi traseişti politici, cu un guvern incompetent, aservit unor grupuri străine de interesul naţional, cu un preşedinte cu aspiraţii dictatoriale şi, per ansamblu, cu un sistem feudalo-ţigănesc. Cu bogaţi, posesori ai unor averi frauduloase, care plătesc aceleaşi cote de impozitare cu cei sărmani. Cu revenirea analfabetismului în rîndul românilor de rînd, în paralel cu beizadelele trimise în străinătate ca să-şi cumpere, pe bani grei, diplome, doctorate şi statut social. Cu decese suspecte în spitalele mizere, subfinanţate sau căpuşate de prietenii politici. Cu grave inechităţi sociale, cu exodul fără precedent al forţei de muncă, la îndemnul celor care vor să reducă România la 12-13 milioane de locuitori. Săraci şi uşor de controlat.
Deşi fără vină, votanţii PRM suportă, mereu, toate consecinţele politicilor strîmbe postdecembriste. Majoritatea dictează minorităţii, aşa s-ar spune că funcţionează democraţia. În ţara în care s-a demonstrat, cu acte în regulă, că alegerile se fraudează prin metode multiple, unele simple, altele sofisticate, sistemul însuşi merită pus la îndoială. Mai ales acum, cînd îl paşte falimentul. În care, pe nedrept, vom fi tîrîţi cu toţii, indiferent cu cine am votat."

8 comentarii:

Anonim spunea...

SOLUTII SUNT, DAR NU SE VREA !

Români, soluţii există, dar trebuie să plece hoţii de la Putere

Programul Anticriză al PRM

http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=5698&format=html

Anonim spunea...

cei care conduc din umbra, CFR - The Council on Foreign Relations - de la noi, cel mai important membru este Isarescu

http://www.youtube.com/watch?v=ccuDffnPZPI&feature=player_embedded

Anonim spunea...

APEL CATRE TRIBUN !
OPRITI FASCISMUL ANTIROMANESC BASESCU !
APEL ADRESAT TUTUROR OAMENILOR DE CULTURA, INTELECTUALILOR SI A TUTUROR OAMENILOR DE BINE DIN ROMANIA .
Va rog sa cititi aceste randuri . Fascismul anticultural si antiintelectual trebue sa inceteze. In calitate de artist va rog sa ajutati sa punem faramiturile statuii lui lui Eminescu din nou impreuna. Romanii merita sa fie lasati sa vorbeasca romaneste in orice colt din lume chiar si la centrele culturale deocamdata anti romanesti.

INSTITUTUL ANTICULTURAL SI ANTIROMANESC
” TRAIAN BASESCU ”
CINEASTUL ROBERT HORVATH CERE REINTRODUCEREA LIMBII ROMANE SI A LUI EMINESCU CONSIDERAT ANTISEMIT, LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN – NEW YORK. REFUZA SA VORBEASCA ENGLEZESTE INTR-O SALA NUMAI CU ROMANI.
FAPT PENTRU CARE I SE INTERZICE PRTICIPAREA LA ACTIVITATIILE INSTITUTULUI DE DOI ANI DE ZILE
 REVOLTAT
 ION T MORAR AI DA O LECTIE DE NATIONALISM SI PATRIOTISM
“CULTURA ROMANEASCA BRUIATA LA NEW YORK DE UN PAPAGAL UNGUR”
ION .T. MORAR
Nu e vorba de un text extremist, in cele ce urmeaza. E vorba de constatarea unei realitati penibile care , de ani de zile, se desfasoara la New York. Orice actiune se face la ICR NY (si au fost unele care chiar au avut ecou acolo, nu doar in ziarele noastre!), la un moment dat apare un individ turbulent, pe numele lui Robert Horvath, ungur originar din Romania, casatorit cu o japoneza, care face scandal. Indiferent despre ce e vorba, Horvath se ridica si striga tot felul de sloganuri, uneori anti-securitate, alteori anti-autoritatile din Romania.
 Refuza sa vorbeasca engleza cerand sa se vorbeasca romaneste ca si cum ICR New York nu ar functiona in America.
Dar, in deruta sa mentala, Horvath mai face si altele. De pilda, s-a dus la Muzeul Holocaustului, unde l-a aparat pe Antonescu. Dela Antonescu sare la Eminescu despre care spune ca nu era antisemit si nu este prafuit. Cere sa nu i se sparga statuia.
Am avut si eu parte de bruiajul lui, intr-o seara cind citeam din Lindenfeld si erau cam o suta de romani in sala . S-a ridicat in timpul lecturii si a vorbit singur, apoi i-a injurat pe cei prezenti. A fost linistit cu greu, dar el a fost cel care a amenintat ca daca nu e lasat sa vorbeasca romaneste ... va chema politia. Si, uneori, la manifestarile romanesti, acest tip cheama politia. iar dupa aceea face diverse reclamatii la MAE. Cind aude de Horvat, toata diaspora romana din NY isi pune miinile in cap. Si, decit sa dea ochii cu el si sa-i auda elucubratiile, oamenii mai bine nu se mai duc la ICR NY.
O fi Horvath un vechi spion al serviciilor romanesti pe care nu au avut cum sa-l aduca acasa, la tratamente? Al altor servicii? Nimeni nu poate da un raspuns, iar personalul Centrului Cultural nu stie cum sa reactioneze. Cum credeti ca ar putea fi oprit un astfel de tembel de la compormiterea faptelor culturale romanesti din NY? Ii rog pe eventualii fosti colegi ai lui Horvath sa se abtina de la accese de solidarizare, pe acest blog!
Tags: Horvath, ICR, nebuni, New York, spioni
Articol mentionat de Papagalul Robert Horvath Deva
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/

ion spunea...

Stimata Dna R Lungu , acesta este un abuz.Parchetul militar pe post de DNA. Multumesc ptr posib. de exprimare.

SRI Cluj, acuzat că vrea să tărăgăneze aplicarea unei sentinţe în cazul unui fost angajat

Serviciul Român de Informaţii ţine morţis să nu respecte deciziile judecătoreşti ale clujenilor. Ioan Handrea, un colonel care a lucrat în SRI, a cîştigat mai multe procese cu această instituţie, însă pînă acum serviciul a refuzat să pună în aplicare deciziile judecătoreşti. În plus, SRI a pus lacăt pe cazul lui Handrea, refuzînd să-şi facă publică poziţia faţă de acest subiect.

Foaia transilvană a prezentat în numerele anterioare cazul excepţional al clujeanului Ioan Handrea care, în urma unui decret prezidenţial de epurare politică, a fost destituit din conducerea SRI Cluj. Handrea a deschis mai multe procese pentru a dovedi injusteţea modului în care a fost dat afară şi le-a cîştigat. Judecătorii au emis mai multe decizii reparatorii conform cărora fostul colonel ar fi trebuit reangajat în cadrul SRI. Cu toate acestea, instituţia a refuzat să le pună în practică. Mai mult, anul trecut, lui Handrea i s-a făcut o plîngere penală pentru dezertare şi i s-a blocat pensia pe care ar fi trebuit să o primească.

În urma unei alte serii de procese finalizate în toamna anului trecut, colonelul clujean a fost achitat de acuzaţia de dezertare, dar la începutul acestui an, colonelul Gheorghe Oltean, şeful SRI Cluj, i-a mai făcut o plîngere penală, tot pentru dezertare. Pentru ca totul să fie cît mai kafkian, „dezertorul” are livretul militar vizat.

„La Tribunalul Teritorial Militar Bucureşti mi-au dat cîştig de cauza şi judecătorii spun foarte clar că, dacă n-am dezertatat şi sentinţa nu s-a executat asta înseamnă că sentinţa trebuie executată. Asta s-a întîmplat pe 24 septembrie 2009. În ianuarie, primesc o citaţie la parchetul militar, că mi-au făcut din nou plîngere penală de dezertare. Să te judeci a doua oară pentru dezertare e o aberaţie. Plîngerea e aproape identică”, spune colonelul Handrea.

SRI „no coment”

Pe de altă parte, SRI intră în „silentio stampa” şi nu doreşte să comenteze situaţia prezentată motivînd că nu doreşte să intervină în actul de justiţie. „Avînd în vedere faptul ca în prezent Serviciul Român de Informaţii este angrenat într-un proces cu petentul la care faceţi referire, nu ne este permis să facem nici un fel de comentariu care ar putea fi interpretat drept imixtiune în actul de justiţie”, arată instituţia într-un răspuns la solicitările reporterilor Foii Transilvane.

Aceeaşi instituţie nu doreşte însă să îi răspundă nici lui Handrea, care a trimis mai multe petiţii în care cerea clarificarea situaţiei în care se află. „Cînd am văzut că nu se întîmplă nimic, am înaint un memoriu Comisiei de Control SRI, în noiembrie 2009, iar în ianuarie directorului SRI şi Preşedintelui României, dar nu am primit nici un răspuns. Ei (SRI - n.r.) vor să judece încă un an de zile această plîngere de dezertare, după aceea vor face o altă plîngere de dezertare, pînă cînd ies din termenul de a pune în executare sentinţa, care are un termen de trei ani şi a fost emisă în 3 decembrie 2008”, crede Handrea.

Juriştii consumă „forţa” SRI

Experţii în materie de drept penal spun că dacă o persoană care a fost achitată este acuzată de exact aceeaşi faptă, se poate ajunge la anularea acuzaţiilor. „Dacă se întîmplă aşa ceva în cadrul unei instituţii este destul de grav, pentru că asta arată că juriştii angajaţi nu îşi cunosc meseria. O persoană achitată de o presupusă faptă nu mai poate fi acuzată de acelaşi lucru, pentru că această cauză va fi respinsă din start. Se pierd bani şi energie cu acest gen de demersuri”, spune un avocat clujean.

Tag-uri articol: sri, gheorghe oltean, ioan handrea,

Anonim spunea...

Ruxandra, eu, nefiind alocat nici unui partid politic, dar cu simpatii liberale, aş zice că nu de la un om, fie el vizionar, tribun, mesianic, genial la limită (în general vorbind), trebuie să aşteptăm salvarea, ci de la noi înşine.
We, the people.
Noi să ştim ce vrem, în primul rând.
Carol I-ul şi generaţia luminată, post paşoptistă, chiar aşa luminată de canedela masonică cum era ea, n-ar fi reuşit "marele salt înainte", ăla pe care l-a încercat şi Mao, fără nici un succes, dacă nu s-ar fi sprijinit pe popor.
Cel puţin pe o parte a lui, aia care avea puterea să facă ţara să ticăie în consonanţă cu timpurile revoluţiei industriale, nu cu trecutul medieval.
Aşa că asta ne-ar trebui: o trezire.
Nu în sensul trezirilor neo-protestante, deşi nici asta n-ar fi chiar de lepădat, adică o întoarcere la Dumnezeu, ci în sensul trezirii conştiinţei naţiei.
Nu în sens naţionalist, în sens european.
Naţia ca putere supremă în stat, dacă înţelegi ce vreau să spun.
We, the people!
Cât îi priveşte pe cei de la putere, nu mai e vorba de mult de hoţi, e vorba de criminali!
În frunte cu asasinul naţiei!
De aia zic eu ce zic.
Adică Fuck the bastard!
We, the people!

Anonim spunea...

BASESCU……..ROUEN , CRIMA SI PEDEAPSA!
VICTIMELE INCENDIULUI CER DESPAGUBIRI DE MILIOANE SI EXTRADAREA
CATRE FRANTA A PRESEDINTELUI ROMAN !
LA ORIZONT UN SCANDAL INTERNATIONAL FARA PRECEDENT !

Redeschderea dosarului Basescu de catre autoritatile judiciare Franceze este un semn bun. Nu pot sa scap ocazia sa fac un film, un documentar si sa scriu un serial. El poate fi citit pe blogul meu personal.http://devanewyork.blogspot.com/
Acesta este episodul 3.

BASESCU IN FATA UNUI TRIBUNAL FRANCEZ
( Interviuri cu martori oculari si cu victime al incendiului )
Scriu de la locul crimei. Portul Rouen este un port important care se poate compara cu Antwerp sau Hanburg. Vizitez portul cu un grup de vizitatori. Ghidul ne explica istoria portului care a inceput acum 2000 de ani pana in zilele noastre.
Explicatiile ghidului un batranel cu parul alb si cu un fel de chipiu de marinar este anosta ,mai ales ca cargourile sunt la distanta si prin ceata abia se distig. La un moment dat fata acestui lup de mare se face rosie povestind de cel mai mare incendiu din potul Rouen cel creiat in iarna lui i981.El descrie o ” flacara uriasa care a cuprins tot portul. Panica uriasa . Descrie aproape cu lacrim in ochi victimile accidentului.
Trei oameni – pilotul unei nave, soţia sa şi copilul lor – au fost la un pas de-a muri arşi de vii. Ei au fost salvaţi miraculos de un macaragiu, care a manevrat macaraua aflată pe mal şi i-a cules pe cei trei de pe puntea vasului care ardea.”
Filmez cu un aparat minuscul. Am si hotarat. Filmul pe care al fac numit Crima si pedeapsa va incepe cu vorbele si mai ales cu ochii acestui martor . Martor ocular a unei din cele mai mari incendii din istoria moderna maritima. Primavara se preface in iarna . Se face frig si astept cu infrigurare si la propriu si la figurat sfarsitul vizitei. Intru in vorba cu ghidul si al intreb daca vrea sa devina unul din eroii documentarului meu M-am hotarat pe loc sa nu mai astept venirea echipei de filmare de la Nrw York si sa folosesc momentul. Arunc prima interbare care poate fi si ultima Este Presedintele actual vinovat de acest accident si ce crede despre redeschiderea dosarului Rouen?
Raspunsul este firm si transant si intr-un fel ma luat pe nepregatite. ” Pentru creiarea incendiului nu stiu poate sa fie o lipsa de noroc sau o neglijenta dar falsificarea probelor este o CRIMA PREMEDITATA CARE CERE INCHISOARE PE VIATA. CAPITANUL BASESCU TREBUE ADUS IN FATA DE UN TRIBUNAL FRANCEZ SI SA DEA OCHII CU VICTIMILE ACCIDENTULUI IN CARE UN COPIL SI-A PIERDUT
UN OCHI SI UN PILOT DE VAS A SUFERIT ARSURI PE 90 % DIN CORP. LA SPITAL AU FOST DUSI VREO 50 SAU 60 DE PERSOANE, …………..MULTI CU ARSURI DEOSEBIT DE GRAVE. CINEVA TREBUE IN CEASUL DIN URMA SA PLATEASCA PAGUBE, PENTRU INCENDIEREA A 37 DE VASE. ELE SE RIDICA LA ZECI SAU CHIAR DUPA UNELE NOI ESTIMARI LA APROAPE 100 MILIOANE DE DOLARI. INCENDIEREA UNUI URIAS PORT NU TREBUE UITATA…. SARKO ( ALINTARE PENTRU PRESEDINTELE FRANCEZ ) TREBUE SA REFUZE SA DEA MANA CU …..ACEST…………. PRESEDINTE.
Cu aceste ultime cuvinte sa descarcat si bateria minuscului aparat video.
I-am multumit batranului care intinerise in ochii mei. In timp ce ne strangeam mainile mii-a facut cu ochiul spunand ” Am o mare surpriza pentru domnul Robert, ziaristul care a scris primul articol despre incendiu il chama François Henriot.
si este ofiterul de presa al portului Rouen, este un bun amic de al meu.
Deci surprizele se tin lant. Am uitat de frig si de foame si am luat-o pe malul Senei . Intre timp la timp printre nori a iesit soarele. Un soare zambitor si galben. Am plecat pe jos pe Quai du Havre si apoi pe Voie sur Berge unde copacii sunt inca in floare uitand… de incendii si criminali anca nepedepsiti. Abia sosit de cateva ore orasul incepe sa-mi placa. Va fi o sedere poate lunga. Am hotarat oricum sa nu plec de aici pana nu inchid dosarul Rouen ……cu presedinte cu tot.

Robert Horvath -Deva
Cineast si ziarist de investigatii New York- Tokyo
Corespondenta speciala 
http://devanewyork.blogspot.com

http://www.devagallery.com/

Anonim spunea...

Stimata doamna Ruxandra Lungu
Din motive necunoscute blogurile Tribunului nu accepta E-mail meu. Serialul meu Basescu Crima si Pedeapsa este exact pe gustul dansului. Mentionez ca in decursul anilor a preluat numeroase articole publicate
de mine. Va sunt recunoscator daca al atentionati.
Cu deosebita consideratie. ROBERT HORVATH

Anonim spunea...

SRI Cluj, acuzat că vrea să tărăgăneze aplicarea unei sentinţe în cazul unui fost angajat

Serviciul Român de Informaţii ţine morţis să nu respecte deciziile judecătoreşti ale clujenilor. Ioan Handrea, un colonel care a lucrat în SRI, a cîştigat mai multe procese cu această instituţie, însă pînă acum serviciul a refuzat să pună în aplicare deciziile judecătoreşti. În plus, SRI a pus lacăt pe cazul lui Handrea, refuzînd să-şi facă publică poziţia faţă de acest subiect.

Foaia transilvană a prezentat în numerele anterioare cazul excepţional al clujeanului Ioan Handrea care, în urma unui decret prezidenţial de epurare politică, a fost destituit din conducerea SRI Cluj. Handrea a deschis mai multe procese pentru a dovedi injusteţea modului în care a fost dat afară şi le-a cîştigat. Judecătorii au emis mai multe decizii reparatorii conform cărora fostul colonel ar fi trebuit reangajat în cadrul SRI. Cu toate acestea, instituţia a refuzat să le pună în practică. Mai mult, anul trecut, lui Handrea i s-a făcut o plîngere penală pentru dezertare şi i s-a blocat pensia pe care ar fi trebuit să o primească.

În urma unei alte serii de procese finalizate în toamna anului trecut, colonelul clujean a fost achitat de acuzaţia de dezertare, dar la începutul acestui an, colonelul Gheorghe Oltean, şeful SRI Cluj, i-a mai făcut o plîngere penală, tot pentru dezertare. Pentru ca totul să fie cît mai kafkian, „dezertorul” are livretul militar vizat.

„La Tribunalul Teritorial Militar Bucureşti mi-au dat cîştig de cauza şi judecătorii spun foarte clar că, dacă n-am dezertatat şi sentinţa nu s-a executat asta înseamnă că sentinţa trebuie executată. Asta s-a întîmplat pe 24 septembrie 2009. În ianuarie, primesc o citaţie la parchetul militar, că mi-au făcut din nou plîngere penală de dezertare. Să te judeci a doua oară pentru dezertare e o aberaţie. Plîngerea e aproape identică”, spune colonelul Handrea.

SRI „no coment”

Pe de altă parte, SRI intră în „silentio stampa” şi nu doreşte să comenteze situaţia prezentată motivînd că nu doreşte să intervină în actul de justiţie. „Avînd în vedere faptul ca în prezent Serviciul Român de Informaţii este angrenat într-un proces cu petentul la care faceţi referire, nu ne este permis să facem nici un fel de comentariu care ar putea fi interpretat drept imixtiune în actul de justiţie”, arată instituţia într-un răspuns la solicitările reporterilor Foii Transilvane.

Aceeaşi instituţie nu doreşte însă să îi răspundă nici lui Handrea, care a trimis mai multe petiţii în care cerea clarificarea situaţiei în care se află. „Cînd am văzut că nu se întîmplă nimic, am înaint un memoriu Comisiei de Control SRI, în noiembrie 2009, iar în ianuarie directorului SRI şi Preşedintelui României, dar nu am primit nici un răspuns. Ei (SRI - n.r.) vor să judece încă un an de zile această plîngere de dezertare, după aceea vor face o altă plîngere de dezertare, pînă cînd ies din termenul de a pune în executare sentinţa, care are un termen de trei ani şi a fost emisă în 3 decembrie 2008”, crede Handrea.

Juriştii consumă „forţa” SRI

Experţii în materie de drept penal spun că dacă o persoană care a fost achitată este acuzată de exact aceeaşi faptă, se poate ajunge la anularea acuzaţiilor. „Dacă se întîmplă aşa ceva în cadrul unei instituţii este destul de grav, pentru că asta arată că juriştii angajaţi nu îşi cunosc meseria. O persoană achitată de o presupusă faptă nu mai poate fi acuzată de acelaşi lucru, pentru că această cauză va fi respinsă din start. Se pierd bani şi energie cu acest gen de demersuri”, spune un avocat clujean.

Tag-uri articol: sri, gheorghe oltean, ioan handrea,