luni, 4 iunie 2012

Motto: "Cea mai urata si nedemna meserie o au chinuitorii de caini"

04 iunie 2012

Motto: Cea mai urata si nedemna meserie o au chinuitorii de caini"
Marti, 5 iunie 2012, intre orele 12-14, va invitam la mitingul organizat sub emblema "Locul cainelui nu este in adapost, ci la stapan. Stop atrocitatii !", acțiune ce se va desfășura in fața Primăriei Municipiului București, Splaiul Independenței 291-293, pe partea cu Dâmbovița (zona metrou Grozavesti si Carrefour Orhideea) si face parte dintr-o serie ampla de actiuni din Campania "Cainii nu trebuie chinuiti in adaposturi! "
Manifestanții vor purta pancarte și vor scanda lozinci pe tema ”Locul câinelui nu este în adăpost, ci la stapan. Stop atrocitatii”. Vor avea goarne, fluiere, portavoce si vor împărți fluturași.
Organizatiile pentru protecția animalelor, prin Asociatia ”Cuțu, cuțu”, Fundatia “Lessie”, Fundatia Doggie-dog", Comitetul National pentru Protectia Animalelor, Asociatia “Nu mai esti singur”, Asociatia „Caleidoscop”, Asociatia pentru protectia animalelor „Tomita”, alte ONG-uri si protectori de zona, desfasoara acțiunea de protest împotriva conditiilor din adaposturile publice si a măsurii intentionate de Primaria Municipiului Bucuresti-PMB, intens mediatizata in perioada electorala, de capturare a tuturor câinilor fără stăpân de pe raza Municipiului București și reținere în adăposturile primăriei sau in al unui ONG către care Primăria Municipiului București concesionează serviciile de gestionare a câinilor fără stăpân.
Acest miting este si un semnal de alarma pentru adaposturile publice in general, care trebuie sa imbunatateasca conditiile de intretinere a cainilor, conform cu legile in vigoare pentru bunastarea animalelor.

Este bine cunoscută co-evolutia acestor două specii si rolul istoric hotărâtor pe care câinele l-a avut în supravietuirea speciei Homo Sapiens. Prezenta câinelui urban în viata oraseanului este un factor psihologic pozitiv. Din păcate, detinerea unui câine ca animal de companie în apartament este de multe ori imposibilă si a condus la îngrijirea de către oameni a acestor animale în jurul blocurilor, în parcuri sau alte zone frecventate de orasean - manifestare absolut fireasca si sănătoasă a preferintei omului fata de câine.
Nu suntem de acord cu măsura reținerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân, fără deosebire. Considerăm ca această măsură este inacceptabilă deoarece incalca normele de bunastare prevazute in Legea de protectie a animalelor, in Conventia europeana pentru animalele de companie si in alte tratate interne si internationale pe care Romania le-a semnat.
Față de soluția strângerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân de pe raza Municipiului București, care incalca prevederile Hotararea de Consiliu General al Municipiului Bucuresti- HCGMB nr. 243/2009, soluție susținută atât de actualul Primar General, Dl. Sorin Oprescu, cât și de către alți candidați la această funcție, formulam următorul PROTEST, in baza următoarelor considerente:
1) Reținerea în adăposturi a tuturor câinilor comunitari, inclusiv a celor sterilizați, înregistrați și care nu sunt agresivi încalcă prevederile Hotararii de Consiliu General al Municipiului Bucuresti- HCGMB nr. 243/2009 în vigoare, privind sterilizarea si returnarea cainilor comunitari ;
2) Reținerea în adăposturi pe termen lung a câinilor are un efect negativ asupra comportamentului si sănătății lor. Ei capata „sindrom de captivitate”, ceea ce ii face greu adoptabili sau duce chiar la scurtarea duratei de viață a acestora. La inceput cainele va fi stresat, apoi va avea miscări repetitive la care este determinat într-un spatiu restrâns: miscarea în cerc, lovirea ritmică de pereti si apoi isi va revendica tarcul, afisand un comportament agresiv
3) Pe cat de rezistenti sunt in strada, pe atat de bolnavi sunt in adaposturi. În detenție câinii sunt sensibili la infecții respiratorii sau alte boli transmisibile în aglomerările de câini: JIGODIA, TUSEA DE CANISA , PARVOVIROZA, RAIA SARCOPTICA, HEPATITA etc.
4) In adaposturile Primariei generale a Municipiului Bucuresti nu se fac deloc adoptii ! Desi adoptiile sunt prevazute in statutul ASPA, aceasta nu a realizat nici o activitate in vederea indeplinitii acestei sarcini. Ba chiar a impiedicat in mod intentionat adoptiile prin stabilirea unui program de vizita si implicit de adoptii este doar de 3 ori pe saptamana si de doar 2 ore, la pranz cand oamenii nu-si pot lasa serviciile sa vina sa adopte caini !
5) Cainii adusi in adaposturile PMB „dispar” pur si simplu! Chiar si in perioada actuala, cand eutanasia este interzisa!
„Adapostul” este un lagar de exterminare?
6) In tara, unde adaposturile primariilor sunt improvizatii insalubre, conditiile sunt mult mai rele. Cainii nu primesc mancare si se mananca intre ei.
7) O traumă psihologică majoră apare la oamenii care au îngrijit acești câini (și au dezvoltat atașament față de aceste animale) in urma ridicarii câinilor comunitari blanzi din zonele unde sunt îngrijiți de iubitorii de animale și detenția lor în conditii care le pun in pericol viata.
8) Măsura ”adunării” câinilor fără stăpân dezvolta o lipsa de incredere in autoritati dar si o situație de tensiune foarte mare intre autoritati si populatia care nu doreste ca acesti caini sa fie chinuiti prin asa zisele „adaposturi”.
9) Cainii de la gropile de gunoi ale orasului preiau locul cainilor capturati in „adaposturi”. Cainii sterilizati/vaccinati antirabic din Bucuresti au rol de „santinela”.
10) Măsura ”adunării” câinilor fără stăpân în prima parte a anilor 2000, a fost in mod evident un esec dar a facut si victime umane! Au fost înregistrate numeroase cazuri de persoane care, încercand sa salveze cât mai multe animale de pe lângă bloc, au luat în apartament aceste animale, au fost evacuate din imobil cu animalele pe care le protejau. Exista si cateva cazuri de deces ale unor persoane la vederea hingherilor care capturau câinele din fața blocului aflat în protecția acestora.

NE MANIFESTAM INGRIJORAREA FATA DE CREAREA ADAPOSTULULUI DIN LOCALITATEA UZUNU, JUDETUL GIURGIU.

Acest "adapost" privat ar urma sa cazeze 10.000 de caini. Nu exista in prezent pe planeta un adapost atat de mare!
1) Cum este posibila aparitia lui exact intr-o perioada electorala?
2) De ce este construit de catre o asociatie care nu are nici un fel de experienta in protectia animalelor?

3) De unde fonduri pentru o asemenea uriasa investitie, de 1,5 milioane euro doar constructia adapostului, si de 50.000 euro chiria lunara (potrivit mass-media)?
4) Ne mai intrebam de ce Primaria Generala colaboreaza tocmai cu acest ONG si nu a sprijinit niciodata financiar nici un ONG pentru protectia animalelor care adaposteste caini si a demonstrat ca are o activitate intensa si eficienta in domeniu, alegand sa colaboreze cu niste necunoscuti care nu s-au implicat vreodata in reducerea numarului cainilor de pe strada?

5) Ce masuri eficiente se vor lua pentru adoptarea rapida a acestor caini inchisi aici, astfel incat ei sa nu se imbolnaveasca si sa moara in chinuri?
) Ce masuri se vor lua sa nu fie detinuti pe o perioada de timp prea indelungata, lipsiti de libertate, cu consecinte grave: "sindromul de adapost" , manifestat prin agresivitate, deprimare, alienare, tristete? Privarea de libertate de miscare este incadrata in Legea de Protectie a Animalelor la "Cruzime impotriva animalelor" si se pedepseste ca atare.
7) Ce masuri se vor lua impotriva unor eventuale spalari de bani si deturnari de fonduri ?

8) Cum se vor preveni abuzurile si unele contracte cu primariile din jur, care ofera foarte multi bani publici pentru inchiderea cainilor pe care ii au pe strada? (Primaria Buftea plateste cate 500 lei un SRL pentru fiecare caine luat de pe strada! )
9) Ce masuri se vor lua ca acesti caini sa nu fie omorati si transformati in manusi, posete si alte produse?
Iubitorii de animale nu au baza logistica pentru a monitoriza un adapost atat de indepartat.
Locul cainelui nu este in adapost, ci la stapan !
Asociatia ”Cuțu, cuțu” si celelalte organizatii cu experienta consideră aceste măsuri ca total nepotrivite, fiind ineficiente si incalcand normele de bunastare a animalelor.
Primarii Capitalei ar fi putut sa ofere acesti caini spre adoptie in cei 22 de ani de mandat, din cele doua adaposturi publice Pallady si Mihailesti, inclusiv de pe strada cu ajutorul protectorilor de zona, dar nu au facut-o, dorind perpetuarea cainilor pe strada si obtinerea de fonduri prin macelarirea a peste 140.000 dintre ei si pentru adapostirea altor sute de mii!
(Din pacate, trebuie sa constatam ca politicienii isi aduc aminte de caini la fiecare 4 ani, si ca intre mandate nu fac aproape nimic pentru ei. Desi am depus de-a lungul timpului numeroase cereri catre primari pentru a lua masuri impotriva raspandirii fenomenului cainilor fara stapan, primarii s-au dovedit brusc amnezici cu privire la caini de indata ce au castigat alegerile).

Pentru a nu se mai repeta ”hingheriada”, dar si pentru rezolvarea civilizată si umanitara a existentei câinilor comunitari pe strada Organizatiile noastre susțin următoarele măsuri de gestionare a câinilor comunitari:
1) Continuarea și intensificarea campaniilor de Sterilizare-Înregistrare si Returnare a câinilor FARA stăpân;
2) Continuarea și intensificarea campaniilor de Sterilizare și Inregistrare a câinilor CU stăpân, operațiuni care să fie efectuate gratuit sau la tarife sociale;
3) Ridicarea dint teritoriu doar a câinilor agresivi (care au mușcat) după un protocol bine stabilit;
4) Măsura deținerii în adăposturi a câinilor va fi una Temporară, în sensul în care va fi asociată cu programe intensive de Adopție, realizata de biroul de presa al PMB in colaborare cu ASPA, astfel ca durata staționării unui câine în adapost până la adopție să fie cât mai scurtă;
5) Primăria, prin intermediul mass media, va desfasura campanii susținute de informare și de educare a cetățenilor despre: programele de sterilizare, adopțiile responsabile, îngrijirea animalelor de companie, relația omului cu animalele și cu mediul etc
ATA IMAGINI CUTREMURATOARE DESPRE SUFERINTA CAINILOR IN MAJORITATEA ADAPOSTURILOR PUBLICE DIN TARA:
http://www.cutu-cutu.ro/content/imagini-aferente-articolului-toti-%E2%80%9Cprimarii%E2%80%9D-promit-%E2%80%9Cadaposturi%E2%80%9D-prostirea-prostilor-sau-ce-
CONTACT:

Președinte Marcela Pîslă, tel.0720/798.273, 0766.251.158, 0741/508.632,
asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro, Program de relatii cu publicul: L-V, orele 15.00-17.00























3 comentarii:

Andrei spunea...

" Prezenta câinelui urban în viata oraseanului este un factor psihologic pozitiv. "

Mai ales haitele care apar noaptea printre blocuri, mai mare dragu' sa-i intalnesti.

Anonim spunea...

Draga Andrei,
Daca ne spui cum ar trebui rezolvata problema ti-am fi multi recunoscatori! Pentru ca multi dintre noi nu prea umblam noaptea, printre blocuri. Fara sa te suparam, dar slujba ne obliga sa fim treji si in forma la 8 dimineata! Nici nu stim cum arata haitele acelea rele!

Anonim spunea...

buna ziua tuturor iubitorilor de caini si a animalelor fara stapan,santem in procesul de a intemeia un adapost foarte mare pentru animalele fara stapan,unde sunteti invitati pentru ca, impreuna sa asiguram ,bunastarea patrupedelor ,prin activitati in aer liber ,ingrijire,infrumusetare,si de a pune in aplicare a tuturor ideilor pe care le aveti in vederea de a face ca aceste animale sa se simta bine la niveleul pe care-l doriti,
in alte cuvinte ,nu va mai trebui sa ramaneti doar la nivelul de fluiere ,mitinguri si alte activitati pe care cu durere in suflet le faceti ,ci va veti putea implica zilnic in bunastarea cainilor pentru care in prezent suferiti.