vineri, 14 noiembrie 2008

CRIZA! PENTRU UNII, DA!


Aseara, incepand cu ora 17, am participat la o emisiune electorala pe TVR2, moderata de Horia Grusca.

Tema, la ordinea zilei: "BANII".

Alaturi de mine, un reprezentant al PNG-CD si un secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, candidat al PNL.

Bineinteles ca tema a iscat controverse, mai ales ca era de fata un reprezentant al guvernului, baiat stilat, de altfel.

Am discutat despre cota unica (o prostie, subliniez eu), despre masurile anti-criza ale premierului (care nu vor avea efect, spun tot eu), despre investitori, despre cheltuirea iresponsabila a banilor publici, despre distrugerea productiei romanesti, despre capitalul autohton, etc.
Mentionez ca, dintre toti, eram singura antrenata in economia reala, de "piata"!
Aveam multe de intrebat si multe de lamurit.
Cand, brusc, am avut o revelatie:
CUI explicam eu, de zor, cum e cu productia, cu locurile de munca, fiscalitatea si altele ?
UNUI BAIAT, de 37 de ani, care, toata vietisoara lui a lucrat la STAT, inca de pe bancile liceului (cum dracu' a facut, scuze, dar nu ma pot abtine!), a urmat intre timp facultate, specializari si doctorat (cand leafa de la buget merge, e simplu !) si care, impreuna cu sotia (tot functionar public, fireste) a avut in anul fiscal incheiat un venit de aprox. DOUA MILIARDE SI DOUA SUTE DE MILIOANE DE LEI VECHI!
Venise cu vorbele mestesugite la el, cu hartii, cifre si statistici! N-a rezultat, din ele, ce a facut concret, pentru tara noastra si pentru locuitorii ei.
Nu m-a convins si eram pe cale sa-mi pierd concentrarea: vedeam IN EL, UN MORMAN IMENS DE BANI, proveniti din munca mea si a angajatilor mei, din taxele si impozitele platite de noi toti. Din banii societatilor private care contribuie cu 70% la PIB.
Si ca el sunt multi, multi!
Cand s-a aflat despre veniturile fabuloase ale sefilor de agentii guvernamentale, unii ziaristi, platiti cu zeci de mii de euro (in spatiul privat, adevarat, dar eu ma refer la mentalitate) faceau niste socoteli, cum ca "taierea" acestor venituri n-ar rezolva problema profesorilor si a altora.
Ce vorbiti?
Baiatul de la ANRE era varful aisbergului! Doar motul!
Sunt sute de mii de bugetari, clienti politici, platiti cu salarii care ating suta de milioane! De doua ori mai mult ca un parlamentar! De zece ori mai mult ca un simplu bugetar! De douazeci de ori mai mult ca salariul minim pe economie!
Asadar cu EL, trebuia sa discutam despre CRIZA! Ce sa inteleaga EL? Cum sa priceapa ca Romania a fost jefuita si distrusa. Ca putinele capacitati de productie isi vor inchide portile si oamenii vor ramane someri?
Stand intr-un birou, printre hartii si in fata unui calculator? Incasand, luna de luna, o groaza de bani? Greu de presupus!
Iar acum, vrea si in Parlament? Ca sa-si continue cariera de bugetar!
Stiam toate astea, cand am intrat in emisiune!
Nu l-am atacat, doar l-am contrazis, punctual, evidentiind, puncte din programul meu politic.
Pentru ca, nu el este de vina, in final!
Ci sistemul care a permis aceste imense decalaje!


5 comentarii:

Anonim spunea...

Era pe afara baiatul.dar astia plini de bani,normalca n-au treaba cu criza

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Da, m-a uimit si totodata intristat modul lejer in care discuta despre masurile anti-criza etc.
Chiar daca nu va ajunge parlamentar, viitorul lui este asigurat. M-am uitat, putin si pe declaratia de avere: vreo doua terenuri, trei case.

Anonim spunea...

vorba cetateanului turmentat, “Eu…, eu cu cine votez?!”

Anonim spunea...

Am urmarit emisiunea si cu parere de rau, am constatat o usoara urma de discriminare din partea Domnului Prezentator! Nu te lasa sa spui...tot ce ar fi trebuit! Oare pentru ca ii era frica de ce vei spune, oare pentru ca faci parte dintr-un anume partid? Poate imi spui tu....

Anonim spunea...

Fereasca Dumnezeu de supararea multimilor adormite.
Cum sa aibe astia atatia bani.
Eu lucrez la o multinationala cu pretentii si abia scot 2000 lei, iar sora mea la Politia comunitara, functionar public si are 1000 de lei noi.