marți, 21 decembrie 2010

ADEVAR SAU REVOLUTIE

Niste "neni" (asta trebuia sa fie pluralul de la "nene") s-au ofuscat, brusc si dintr-odat' ca jumate din omenire nu cumpara cola, blugi, detergenti care fac minuni, razatori si pui injectati cu diverse. Basca, multe altele. Si, jumatatea cea obraznica mai statea si calare pe niste resurse naturale de invidiat. Statea ea, complet nedemocratic, asta e! Si, s-au pus pe cautat un alt nene care sa le faca loc, usor, usor. Nu era greu de gasit, avea si mot in frunte, la propriu! Dupa cativa ani de vrajeala, gen "perestroika" si "glasnosti", unii, din jurul lui, au priceput care e treaba si s-au dat plecati, mai de voie, mai de nevoie. Al nostru, nu si nu, neintelegand ca orice popor are nevoie de "paine si circ". Deh, lipsa de carte! Si l-au rezolvat usor, ca doar praful de pusca s-a inventat, hat, de mult!
Merry Christmas!

9 comentarii:

Anonim spunea...

Ceva din ce s-a intimplat atunci ar trebui sa le dea celor de azi de gandit.Scena in care tovarasul a hotarit majorarea salariilor.Deh lumea nu mai suporta vroia dreptate adevar democratie reala.Nimic nu o mai oprea nici securisti din primele randuri aplaudacii.
Franta si Germania au hotarit deunazi amanarea intrarii in Shengen.cel mai mare insucces al politicii dambovitene in contabilizeaza Basescu si Boc.O carte nationalista de prost gust, de genul sintem discriminat si nu una sanatoasa de genul hai sa facem curatenie in ograda propie(offf atata curatenie trebuie .......) se joaca la Cotroceni.Acum nu mai sint mogulii oamenii lui Geoana acum au devenit Merkel,Sarkozi et co.Si cine gandeste ca pentru lipsa de securitate de la frontiera de est s-a dat cartonasul rosu e un fraier. Nu acest cartonas s-a dat pentru un regim incompetent care romanilor si strainilor cu ganduri serioase de aici le face viatza extrem de grea....In timp ce acum 30 de ani Richard Nixon si Regina Angliei ( deci nu tovarasul secretar general al Coreei de Nord) il primeau cu onoruri militare pe Ceasca.........

Valerius spunea...

Nu revoluție, doamnă, ci restaurație cinică a capitalismului.

Oare cum le-o fi celor care cereau, precum vampirii, sângele lui N.C., ca să-l bea ?

Prostia se plătește. Din nefericire, uneori consecințele prostiei le suportă și cei de lângă proști.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Valerius,
Istoria a demonstrat ca evolutia este un dat obligatoriu, pe termen lung, exceptiile si accidentele doar confirmand regula. Nu te poti intoarce la capitalism, asa cum nu te poti intoarce la sclavagism sau feudalism (in formele de atunci). Unii nu au priceput asta si din confuzia generala cuplata cu hotia devenita politica de stat a iesit ce a iesit. Mie nu-mi pare situatia in care ne aflam "capitalism". In primul rand pentru ca nu exista o economie de piata si din multe alte cauze. Mai degraba un neo-neo-colonialism!

Valerius spunea...

Presupun că nu aveți resurse abundente pentru dezbatere(timp, motivație etc.). De aceea îmi comprim răspunsul.

1). ” Nu te poti intoarce la capitalism, asa cum nu te poti intoarce la sclavagism sau feudalism (in formele de atunci).”
În sensul de a da, pur și simplu, timpul înapoi, într-adevăr, nu ne putem întoarce. Dar, ca revenire la o formă de organizare socială anterioară, întoarcerea este posibilă. Termenul folosit în știința istoriei pentru această revenire este cel de ”restaurație”.

2). ” Istoria a demonstrat ca evolutia este un dat obligatoriu, pe termen lung, exceptiile si accidentele doar confirmand regula.”
Ideea de ”evoluție” este solidară cu ideea de progres. Când schimbările se produc într-un sens ascendent, vorbim de evoluție (ca acumulări lente) sau de revoluție (ca salt calitativ). Când schimbările se produc în răspăr față de linia progresului, vorbim de involuție.
Iar ”evoluția ca dat obligatoriu” implică și ideea de necesitate (obiectivă). Există teoreticieni care nu admit ideea de progres ca proces obiectiv-necesar, de legitate istorică, de exemplu K. Popper.
Eu cred că există o determinare obiectivă a evoluției istorice, dar nu sunt excluse căderile. Nu exclud, de exemplu, posibilitatea ca omenirea (prin inconștiența unor lideri mondiali, prin războaie dezastruoase, prin deteriorarea iremediabilă a mediului) să distrugă civilizația. Restaurația capitalismului în forma lui sălbatică o percep ca pe o cădere istorică.

3). ”Mie nu-mi pare situatia in care ne aflam "capitalism". In primul rand pentru ca nu exista o economie de piata si din multe alte cauze.”
Scuzați-mă, înseamnă că trăiți într-o lume imaginară. Suntem în capitalism ! Propun să strigăm toți într-un glas: TrăiasCĂ CApitalizmul ! Nu contează că mor oameni din cauza lui, nu contează că generează atâtea nedreptăți, atâtea tragedii. Contează doar că profitorii consideră capitalismul ca fiind modelul de societate cel mai bun.

4). ”Mai degraba un neo-neo-colonialism!”
Este adevărat. Din nefericire.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Valerius,
Aveti dreptate, nu am timp sa disec problema, dar imi place cum ati punctat niste idei. In general, postarile pe blog trebuie sa fie scurte, altfel "plictisesc" si nu le mai citeste nimeni.
Normal ca, in anumite conditii, accidentale, ne putem intoarce la Neanderthal. Eu eram optimista si vreau sa cred ca societatea evolueaza, dintr-un elementar instinct de supravietuire:)
Pe de alta parte, "restauratiile" nu au prea rezistat:)in istorie.
In legatura cu ce traim azi, tocmai pentru ca detin si conduc, de 18 ani, o mica afacere (adica sunt un soi de "capitalist" privita din afara) ma face sa imi mentin ideea ca acum nu traim "capitalismul" ci ceva MULT MAI RAU, MAI NOCIV, MAI AGRESIV cu fiinta umana, pe care, deocamdata, l-am botezat post-comunism, post-socialism, poate ii vor gasi specialistii un nume adecvat.

Valerius spunea...

”detin si conduc, de 18 ani, o mica afacere (adica sunt un soi de "capitalist" ”

Bine, doamnă. Trăiască capitalizmul, care nu e capitalism !

(M-am inspirat din cugetarea murală profundă a unui cunoscător, din timpul ”Revoluției” : ”jos comunizmul”)

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Valerius,
Stiu ca cititi si alte articole de pe acest blog si stiu ca aveti si o profunzime a gandirii. De aceea, ma mir ca ultimul comentariu e facut cam in fuga. Asa ca, simt nevoia sa repet:
1.Ce traim noi, azi, nu e capitalism, suntem cel mult o colonie a "capitalismului" real, controlata de cateva monopoluri.
2.Nu stiu de unde ati dedus ca sunt vreo admiratoare a capitalismului? Dimpotriva.
3.Firma pe care o detin nu mi-a adus decat batai de cap, stress cat cuprinde si grija pentru ziua de maine, nu numai pentru mine, ci si pentru angajatii mei.
Singura satisfactie este faptul ca am reusit sa creez, din nimic practic, cateva locuri de munca si am asigurat unor familii un trai cat de cat decent. Altfel, nu ar fi ramas angajati la mine cate 10-15 ani. In treacat fie spus, muncind cinstit, platind impozitele si neavand contracte cu statul, NU te imbogatesti in Romania, poti sa fii tu tatal managementului si al marketingului mondial.Pe toti cunoscutii mei i-am sfatuit inca din anii'95-96 sa-si bage mintile in cap si sa lucreze la stat. E mai comod si mai sigur. Pentru mine, era prea tarziu. Intrasem in hora...
4.In nenumarate articole, am pledat pentru o combinare a ceea ce este bun de preluat din ambele sisteme. Sunt adepta a proprietatii de stat si a economiei planificate in domenii de interes national sau de utilitate publica. Chiar cu un control al preturilor care influenteaza direct nivelul de trai al cetateanului. Dar si a liberei initiative si a concurentei loiale in domeniul productiei unor bunuri si a unor servicii. Dorinta de a aplica aceste idei m-au motivat pentru politica.
Sper ca v-am lamurit. Nici un "traiasca..." si nici un "jos...". Romanii le-au trait pe amandoua si puteau sa le combine in interesul natiunii noastre.

Valerius spunea...

Aveți dreptate, comentariul meu anterior a fost ”facut cam in fuga”.

Fiți încredințată de întreaga mea considerație.

Vă urez sănătate multă, dv. și celor dragi dv.

Valeriu Stănescu

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Valerius,
Multumesc mult pentru urari. Craciun fericit si un An Nou, cu sanatate, prosperitate si multe impliniri, alaturi de cei dragi!