vineri, 17 aprilie 2009

IN PIATA OBOR GASIM GORGONZOLA ?

Nu intelegeti de aici ca iau apararea femeii care s-a napustit asupra ziaristilor si a reprezentantilor OPC. Nu o cunosc si nici n-am intrat in magazinul ei, din Piata Obor, vreodata. Incidentul a starnit circ la TV, ca nu aveam si asa destul!
Sunt constienta ca exista comercianti certati cu normele de igiena, vitale cand discutam de alimentatia publica. Stiu ca, de sarbatori, ei incearca sa-si "maximizeze profitul" cum ar spune unii sau, cum as spune eu, sa-si recupereze din pierderile trecute si viitoare, din perisabilitati nedeductibile, din impozite care te pot lovi peste noapte mai ceva ca acceleratul.
Isteria femeii care i-a zarit pe reprezentantii OPC inarmati cu suita de camere de televiziune este explicabila. Cand detii un astfel de magazin esti supus, lunar, riscului de a te "calca" tot felul de controale de la diverse institutii ale statului in cautare de spaga. Controalele se intetesc in preajma sarbatorilor si, fie ca platesti amenda, fie ca dai spaga, efectul este acelasi: mica mafie isi ia tainul! Cunosc cazuri cu duiumul! Comerciantul tace complice, caci risca sa i se inchida firma si sa ramana pe drumuri, mai ales in contextul actual. Cine e nebun sa se puna cu fiscul, cu garda, cu OPC, cu ITM?
Cat despre acest organism bugetivor, OPC, ar fi multe de spus. Cu cate firme straine mari s-a luptat aceasta "institutie"? Cate e-uri si substante toxice, otravitoare si cancerigene a identificat in produse venite din import? In sucurile"colorate", "naturale"? Cate hypermarket-uri (straine) a luat la control amanuntit? Cu cate "multinationale" s-a luat la tranta intru apararea consumatorului roman? Cu cate banci straine, cu cate societati de leasing?
Nu, dumnealor se napustesc asupra micilor comercianti care uita pe raft cate o margarina expirata sau un tricou fara pret afisat la vedere.
Bineinteles ca nu "vad" invazia de textile importate care se desira dupa prima spalare!
Ei merg la mica "ciupeala" care nu le creeaza probleme. Ieri au nimerit peste o femeie la care picatura a umplut paharul! Spre ghinionul ei, caci sigur se va alege cu dosar penal!
Iar presa jubileaza tamp cand ne transmite ca se mai inchid cateva magazine, pe ici, pe colo. Normal, trebuie sa ramana numai hypermarket-urile straine in Romania !

P.S. O intrebare catre cei care au notiuni economice elementare: o cutiuta colorata care costa 5 mii de lei vechi contine in acest pret: 19% TVA, aprox. 30% profitul comerciantului si al producatorului, reclama la TV pana la saturatie, costuri de transport, costuri de ambalaj, costuri de productie, taxe si impozite care mai de care. Daca le dai pe toate la o parte ce ramane? Poate 1 mie de lei vechi?! Sau 2, nu conteaza, oricum este foarte putin! Ce este substanta aia plina de "vitamine" pe care mamele moderne UE o vara pe gatul copiilor UE? Nu se intreaba nimeni, dar daca este ambalata si depozitata corespunzator scapa de OPC-ul care-i fugareste pe ciobani prin piete. Noi sa fim sanatosi. Pofta buna la branza gorgonzola italieneasca infestata !

4 comentarii:

Ion de la Chiuiesti spunea...

O echipa mixta de control a amendat un magazin de cartier cu 50 de milioane. In aceeasi zi au amendat Metro cu 20 de milioane. Pot depune marturie!

octavpelin spunea...

Rucsi,PASTE FERICIT!

Anonim spunea...

chiar daca de data asta nu sint suta la suta in asentimentul dvs cred ca hypermarketurile /cel putin cele care le-am vazut eu in Romania si nu sint putine/ au introdus si anumite conduite de igiena, am vazut prima data vanzatori care cu o mana iau banii si alta painea sau carnea, ca si alte amanunte care totusi in general vorbesc de un comert civilizat.Ca sint si aici exceptii de acord dar in general hyeprmarekturile au adus (parerea mea ) in ansamblu un plus de confort si civilizatie pentru cumparator.Dar in ceea ce priveste OPC-ul acesta trebuie sa aplice doar legea.Din Germania PASTE FERICIT!!!

Anonim spunea...

Eu am avut o ferma In Romania.In 2003 au prins jandarmii niste puradei la furat (fiecare cu cite o caruta de porumb)pe unu l-au amendat cu 250 de mii pe alalalt cu 500 de mii (niciodata nu am priceput de unde diferenta).
La o luna dupa aia m-au chemat cu actele la control la directia financiara (sau cum ma-sa le spune la tilharii aia)
mi-au dat 4 milioane amenda pentru ca am completat pe avizul de insotire a marfii adresa sediului social al firmei si nu locul livrarii (livrarea s-a facut in cimp asa ca nu avea adresa , da desteptul ala a spus ca sa trec numaru topografic al parcelei)
rezultatul? am vindut tot si am plecat din tara.
Oare cind se face ceva cu privire la ciocoi astia de tip nou de pe la institutiile statului