joi, 5 noiembrie 2009

DIN ZIARUL "TRICOLORUL"

O GRIPĂ BINEVENITĂ!
De RUXANDRA LUNGU
"Sosită la ţanc şi supermediatizată, aşa-zisa gripă porcină creează isterie în rîndurile cetăţenilor uituci, care par a nu-şi mai aminti de sora mai mică a actualei "epidemii", şi anume gripa aviară. Fără să pună mîna pe statisticile care arată că, anual, mult mai mulţi oameni mor pe această planetă din felurite alte cauze, "deontologii" de serviciu s-au lăsat cuprinşi de o panică de neînţeles, dar scuzabilă, avînd în vedere că ni se flutură informaţii halucinante: 20.000 de morţi, vaccinarea obligatorie şi citate din Codul Penal care ne ameninţă cu puşcăria dacă ne curge nasul şi nu ne închidem în case.
Citind printre rînduri, nu ne trebuie prea multă minte şi nici experienţă în domeniul medical ca să dibuim diversiunea. Cîtă vreme oamenii sînt "internaţi la domiciliu", aşa cum recomandă autorităţile, este limpede că pericolul este supradimensionat în mod exagerat.Fără a ne lăsa tentaţi de teoria conspiraţiei, nu putem să nu observăm că, în fiecare toamnă, valul de gripă specific anotimpului, vine şi trece. Cu sau fără vaccinuri. Nu degeaba a apărut vorba din popor: "Gripa trece cu tratament în 7 zile, iar fără tratament într-o săptămînă". Asta nu înseamnă că trebuie minimalizată situaţia. Organismele slăbite, cu o alimentaţie necorespunzătoare sau cu un sistem imunitar deficitar pot întîmpina mari probleme, situaţie valabilă şi în cazul altor tipuri de gripă. Nimic nu justifică, totuşi, răspîndirea deliberată a panicii în rîndul românilor. Doar dacă virusul cu pricina trebuie să devină agent electoral sau generator de fonduri de campanie pe spinarea cetăţenilor îngrijoraţi pentru sănătatea lor şi a copiilor lor. Se deschide raiul pentru furnizorii de dezinfectant, vaccinuri, medicamente din import, măşti şi alte produse achiziţionate fără licitaţie, "în regim de urgenţă". Între timp, o altă săptămînă de campanie va fi ocupată de altă temă, colaterală problemelor reale ale României. Scenariul este bine pus la punct. Deşi nu este nici holeră, nici lepră, nici sida, gripa nouă vine mănuşă Puterii, care ar trebui să dea socoteală pentru pericolele reale şi la fel de iminente la care expune întreaga naţiune: şomajul, datoriile la FMI, sistemul precar de sănătate, polarizarea gravă a societăţii, lipsa resurselor financiare pentru viitoarele salarii şi pensii. Gripa vine şi pleacă, dezastrul în care se află România rămîne şi se adînceşte!"
Copyright Tricolorul

4 comentarii:

Goran spunea...

Exact!Sunt pur si simplu niste perioade in care virusii "isi fac de cap".

Anonim spunea...

Era evident, inca din 2005 cand am publicat pe net Manifestul, ca de la impunerea abuziva a secretului dosarului medical pentru familiile celor disparuti pana la aplicarea in forta a politicilor autoritatii de sanatate care "se executa, nu se comenteaza", nu va fi decat un pas - ambele situatii poarta marca lipsei de transparenta. Cititi va rog articolul meu http://www.bioetica.ro/bioetica/ie2/info.jsp?item=10066&node=1555.
Daca familiei nu i se permite accesul la dosarul medical al pacientului defunct, daca fiul nu are voie sa stie adevarul despre ultimele clipe ale parintelui, daca parintele nu are voie sa stie adevarul despre motivele disparitiei neasteptate a fiului, ce incredere putem avea noi ca ei ne vor spune adevarul? De unde stim ca ne vor binele atunci cand vor veni asupra noastra cu vaccinurile? Daca ne doresc "numai binele", ce motive au sa ne interzica, mie si multor alte familii, dreptul despre a sti adevarul despre cei plecati definitiv din preajma noastra?

Prof. Dr. Dan Tudor Vuza
www.imar.ro/~dvuza

Lisandru Cristian spunea...

Excelent articol... O zi bună îţi doresc... Ăştia ne cred pe toţi nişte încuiaţi...

Anonim spunea...

fara a ignora gripa porcina ( este o problema de care sa se ocupe organele competente si atat) Romania are o decalare de 30 -40 de ani de tarile occidentale.Aceasta decalare putea fi atat de usor recuperata din anii 90 dar s-a pierdut timpul de pomana.Insusi gripa porcina si panica care se face denota in ce situatie groaznica a ajuns sistemul sanitar romanesc.Cu 3-4 spitale mai acatari renovate dupa revolutie si cateva ambulante moderne nu se face primavara.Dar fonduri venite cu nemiluita ca si banii interni au fost furati.Mai grav este lasand la o parte infrastructura ca modelele de sus( ai bani ai putere nu conteaza cat de incompetent esti) strica gandirea poporului.In timpul asta guvernele postdecembriste au ajuns sa accepte SRL-uri universitare unde pentru cativa parai iesi doctor.Unde e deosebirea intre cei de acum si "savanta de renume mondial" care nu stia cei CODOI( CO2)...scuzati-mi exprimarea "germanizata"....