vineri, 27 noiembrie 2009

PRM AR PUTEA ÎNCLINA BALANŢA

DIN TRICOLORUL DE IERI
"Cei care se grăbesc să cînte prohodul politic al lui Traian Băsescu uită că, pe Dîmboviţa, 1 şi cu 1 nu fac neapărat 2. Uită că există şi o parte a electoratului care nu îşi vinde votul pur şi simplu sau înţelege faptul că bogaţii vorbesc aceeaşi limbă chiar dacă, aparent, se ceartă şi se împacă pentru "binele" ţării. În mod greşit unii celebrează deja victoria lui Mircea Geoană, adunînd matematic, precum la şcoala elementară, procentele lui Crin Antonescu şi Kelemen Hunor. Studiile sociologice arată că electoratul liberal, destul de eclectic, nu se va lăsa mînat către urne precum oaia în staul.
Jumătate dintre cei care au votat cu Antonescu vor sta acasă sau vor vota cu Băsescu în turul II, numai şi pentru faptul că nu pot trece peste resentimentele faţă de PSD. Sau poate doar pentru că s-au săturat să aleagă mereu între două rele. Nici cu UDMR nu ne este ruşine. Ca niciodată, scorul său real, de 3 şi ceva la sută, nu justifică intensa şi deşănţata curte care i se face. Dacă alegerile parlamentare s-ar organiza mîine, UDMR nu ar intra în Parlament. Probabil că şi maghiarii de rînd s-au trezit la realitate şi au constatat, după 20 de ani, că liderii lor, îmbogăţiţi ai tranziţiei, ca toţi ceilalţi politicieni, şi-au urmărit propriile interese economice şi atît, în spatele discursului sforăitor despre autonomie şi alte utopii. Şi maghiarii de rînd suferă consecinţele crizei economice, alături de toţi cetăţenii României. Aşa că nu-i vedem dînd fuga la urne numai pentru că aşa vrea Marko Bela. Din acest motiv, terenul pe care joacă PSD-PC-PNL-UDMR este destul de fragil şi entuziasmul mass-media, care îl dă deja cîştigător pe Mircea Geoană, ar trebui o leacă temperat. În aceste zile, nimeni, dar absolut nimeni nu pare preocupat de intenţiile de vot ale electoratului PRM şi, de ce nu, ale celorlaţi candidaţi din turul I. Din nou, mogulii se comportă de parcă Partidul România Mare nu ar exista. Şi totuşi, în ciuda imensei fraude, fără precedent în istoria României, PRM ar putea fi marele arbitru în turul II al prezidenţialelor. Mircea Geoană ar putea primi de la liberali maximum 8-9 procente şi de la UDMR maximum 3 procente. Insuficient pentru garanţia unui avans confortabil în faţa lui Traian Băsescu. Paralel, preşedintele, încă în funcţie, joacă, în mod populist, cartea Referendumului şi a "mîrşavei" coaliţii a celor 322. Carte care s-a dovedit cîştigătoare în 2007, pentru că victimizarea de genul "singur împotriva tuturor" ar putea să-i mai aducă şi lui vreo 10-12 procente. Chiar dacă dînsul controlează, încă, instituţiile Statului Român implicate în organizarea acestor alegeri, poate fi insuficient ca să-l învingă lejer pe Mircea Geoană. La această oră, bătălia este extrem de strînsă. Într-o logică simplă, deşi s-au temut de această posibilitate, încercînd prin toate mijloacele să o evite, tot electoratul PRM va înclina balanţa. Vă place sau nu!"
Copyright Tricolorul

5 comentarii:

ciprian blidaru spunea...

Jos palaria Ruxi! Ai scris unul dintre cele mai bune editoriale din presa centrala. Aceasta este pozitia bunului simt in care unii n-au putut sta mult si au simtit nevoia sa faca pe loc repaus.

ciprian blidaru spunea...

n-as vrea sa fi facut o gafa pentru ca vad ca articolul nu are semnatura ta. oricum pozitia este pertinenta si de bun simt, iar tu scrii oricand editoriale peste nivelul celor care se pretind vedetele presei centrale.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Membrii PRM trebuie sa iasa la vot impotriva lui Basescu! Asta e clar!

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Ion,
Cei doi nu se adreseaza electoratului PRM nici direct, nici indirect. Sunt convinsi ca nu au nevoie de procentele noastre.:)

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Ciprian,
Multumesc mult:) Si tu scrii excelent!