duminică, 14 martie 2010

O TRAGEDIE DIN CARE TREBUIE SA INVATAM CATE CEVA!

Se discuta mult despre cazul femeii care a intrat in coma la locul de munca, motiv pentru care se spune ca a murit din cauza epuizarii si a programului care a solicitat-o excesiv. Daca se intampla acasa sau la vreun mall, probabil ca presa n-ar fi bagat de seama. Medicii nu se pronunta inca, mai ales ca femeia fusese supusa unui control de rutina, la care nu s-a semnalat ca suferea de vreo boala. In plus, n-au interesul sa-i bage la apa pe "colegii" de la medicina muncii. Mai ales ca se stie cum se fac respectivele "controale" anuale. Este delicat sa ma pronunt in vreun fel, dar am cateva "curiozitati" pe care presa le ocoleste sistematic:
1. Firma respectiva este romaneasca sau straina?
2. Firma are contracte cu statul sau nu?
3. Firma are profit sau nu?
4. Ce salariu avea doamna respectiva?
5. Ce venituri avea familia dansei?
6. Ce datorii sau alte obligatii aveau?
Unii s-ar putea sa se intrebe ce relevanta au raspunsurile la aceste intrebari. Nu le explic, cine intelege stie ce vreau sa spun...
Pana nu se lamuresc aceste aspecte, toate elucubratiile psihologilor, avocatilor ,medicilor si ziaristilor prezenti in emisiuni sunt aiurite. Bineinteles ca nu putem intra cu bocancii in viata oamenilor, mai ales ca trec printr-o mare tragedie, dar daca "jurnalistii" tot s-au apucat s-o faca, macar sa prezinte toate aspectele situatiei. Cine stie, poate unii vor invata ceva si alte vieti vor putea fi salvate. Ca suntem sclavi in propria tara este limpede. Ca suntem sclavi ai consumului este la fel de limpede. Ca ne lasam usor manipulati, deja s-a vazut Am vrut (?!) economie de piata, am vrut somaj, am vrut o piata libera a muncii. Noi am vrut-o, degeaba se vaicaresc colegii de la firma cu pricina ca sunt "sclavi pe plantatie". Noi am ales! De 20 de ani, acelasi sistem care ni se vara pe gat si ni se prezinta drept "vointa" romanilor care au iesit in strada in 1989! Asta este sistemul, hai sa nu ne prefacem surprinsi de realitatea in care traim! Cine ii comenteaza neajunsurile este etichetat drept "comunist", "egalitarist", "antidemocratic"!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Astia toaca subiectul la infinit fara nici un rezultat. O sa le dea amenda la firma, o sa-i bage in faliment, cam asta o sa se intample.

Anonim spunea...

Doamna Lungu,
Daca era asa de rau de ce s-a intors la munca dupa noua luni de zile si nu a stat in concediu pana la doi ani, mai ales ca pentru gemeni se da indemnizatie dubla, deci la un salariu minim pe economie, ceea ce nu era cazul, ar fi luat minim saisprezece milioane de lei? Unde era sotul ei, n-a vazut-o?

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Anonimi,
Sunt intrebari fara raspuns, care nu o vor aduce inapoi. Dar pot folosi altora aflati in situatii similare.