luni, 26 ianuarie 2009

CU CINE VOR VOTA VIITORII SOMERI ?

Un alt editorial, semnat de mine, in http://www.ziarultricolorul.ro/, despre somaj si falimentul a zeci de mii de intreprinderi MICI care nu au "trecere" la statul roman.
Faptul ca este publicat azi, 26 ianuarie, e pura coincidenta!
Spicuind din programul anti-criza, vad ca guvernul se preocupa sa aloce sume importante pentru ajutoarele de somaj, fara sa se gandeasca si la o modalitate ca acesti oameni sa nu-si piarda locurile de munca.
Din nou, tratam efectul, nu cauza!

13 comentarii:

Anonim spunea...

Nu e vorba neaparat de guvernul actual,orice alt guvern in Romania ar fi facut acelasi lucru...ca de obicei se uita rolul determinant al intreprinzatorilor mici si mijlocii in economia unei tari...dar promisiuni se fac,se vor face si oricine ar fi acolo nu ar avea de ales alta solutie...

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Andrei,
Nici eu nu ma limitez la guvernul actual. Vinovatii s-au perindat la putere aproape 20 de ani.
Ideea este ca micile intreprinderi prinsesera un oarece avant la inceputul anilor '90, lucru care, se pare ca nu a convenit, undeva, pentru ca pentru Romania existau alte planuri, iar dezvoltarea capitalului autohton incurca...

Anonim spunea...

Partea buna ar fi ca acum cu situatia actuala se poate face o triere cat de cat corecta a celor care trebuie sa fie pe piata...asta daca e sa gasim ceva bun in criza economica (asta fiind valabil si la nivel de persoana juridica si la nivel de persoana fizica imbogatita prea usor).Si nu stiu daca deranjau pe cineva cum spui tu,cred ca pur si simplu nu au fost sustinute la fel de puternic pentru ca nu ar fi fost nici o lovitura de imagine la fel de mare,nici un avantaj financiar la fel de generos ca in cazul multinationalelor de exemplu...

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Andrei,
In teorie, suna frumos chestiunea cu piata, trierea, managementul etc.
Dar ele nu s-au aplicat.
Pentru ca NICIODATA nu vor concura loial unul care s-a pus stapan pe o fabrica, numai pentru ca l-a prins revolutia ca director al acelei fabrici, cu unul care vrea sa construiasaca una, pornind de la 0, adica achizitioneaza un teren, construieste fabrica, angajeaza oameni si se pune pe munca!
Dupa cum, NICIODATA,nu vor intra in competitie corecta, bazata pe legile economiei de piata, unii care deasemenea au avut norocul sa-i gaseasca revolutia in calitate de directori ai unor retele de magazine(socialiste), exemplu apropiat "Romarta", s-au facut stapani pe ele si gata business-ul, cu unii care ar fi dorit sa-si deschida prin forte prorprii un magazin sau mai multe.
Discutia este foarte lunga.
Ideea este ca nu am stiut sa gestionam aceasta tranzitie si am "predat" la cheie, unor impostori, economia unei tari.
Cat despre multinationale, n-as avea nimic impotriva daca ar veni, ar achizitiona un teren, de la STAT, si-ar construi, pe el sedii de firma, fabrici, ce vor ele si s-ar pune pe treaba.
Dar nu, multe au venit la pomana!
Uite la Renault. Vrea ajutor de la statul roman, indirect de la mine! De ce nu-i ajuta firma-mama?
Daca nu face fata, sa plece, sa dea inapoi ce au luat si sa vina altul, mai capabil, c-asa e cu economia de piata, NU:))

Anonim spunea...

Rucsi,electoratul roman,este bulversat de actuala coalitie aflata la guvernare,aceiasi politicieni din 1990 incoace,asa ca populatia de rand care va suferi impactul crizei economice va plati si pentru ignoranta puternicilor zilei care se vor imbogati de pe urma crizei economice,pauperizarea si somajul in randul populatiei romane va duce la ample miscari sociale asa ca nu se stie ce ne rezerva viitorul!,cu respect Tavi:(

Anonim spunea...

Buna ziua!Cauza e criza.Nu poate fi tratata inca.
Multe companii mari pleaca.Coca-Cola o sa plece in Moldova.Vor fi cam 4500 oameni dati afara.Acesti oameni ajung someri.
Guvernul in situatia asta nu are ce face sa impiedice sa plece Coca Cola.Doar daca s-ar reduce taxele si impozitele.Dar nu e in plan.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Multe de spus!

Anonim spunea...

Roxana,situatia pe care o prezinti tu nu are loc nicaieri cu adevarat in lumea asta,dar totusi in alte parti se poate incuraja mai bine sectorul IMM,pentru ca de aici am plecat.Totul tine de mentalitate...plecarea in economia de piata la noi nu s-a putut face de pe pozitii egale si toti stim de ce a fost asa,iar acum rezultatele se vad si o sa se vada acest ecart intotdeauna...in Romania functioneaza mentalitatea de stapan sau patron si nu cea de investitor in adevaratul sens al cuvantului...

Anonim spunea...

Mii de scuze...Ruxandra...fara intentie te rog sa ma ierti...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Cu viitoare partide care se vor infiinta.Stiu sigur de aparitia unui nou partid de dreapta, national-crestin. Acum se lucreaza inca la doctrina.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Aveam un comentariu la moderare. Ai uitat de el sau l-ai aruncat?

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Ion de la Chiuiesti,
Le-am dat drunul acum, aseara m-a doborat o gripa.
In legatura cu partidul nou, ar trebui sa se lucreze, in paralel, la lideri!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Un blogger se ocupa de treaba asta, inca nu mi-a cerut mie sfatul sau sprijinul, dar i-am spus ca il are neconditionat. Se cauta un lider, si asta stiu. Se vehiculeaza un nume, dar vom vedea.